IMPOSTOS
Crònica 07/12/2011

Els autònoms avancen 436 milions d'IVA a l'Estat

L'IVA que paguen els autònoms a l'Estat per factures emeses i no cobrades fins al setembre arriba als 436 milions d'euros a Catalunya. El deute acumulat augmenta un 6,1% durant el tercer trimestre.

T.g.
1 min
Els autònoms demanen que es pugui cobrar l'IVA en el moment de fer la factura i reduir així la morositat de les administracions.

BARCELONA.Les factures que han avançat els autònoms en concepte d'IVA a l'Estat entre el gener i el setembre a Catalunya sumen un deute de 436 milions d'euros, segons les dades de la Federació Espanyola d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA). Catalunya és el territori que ha fet més pagaments, i representa un 25% del total espanyol, que arriba als 1.930 milions. Segueixen la comunitat de Madrid (349 milions), Andalusia (251 milions) i el País Valencià (222 milions).

Aquestes dades suposen un augment del 6,1% el tercer trimestre d'enguany. El president de l'ATA, Lorenzo Amor, va criticar a través d'un comunicat que els emprenedors actuïn finançant les administracions públiques i ha demanat al nou govern del PP que canviï el sistema de tributació de l'IVA a principis d'any, informa Efe. Amor va afegir que "encara hi ha temps" per demanar que aquest impost s'aboni una vegada l'autònom hagi cobrat la factura emesa. D'aquesta manera es reduiria molt la morositat de les administracions.

Precisament, ahir la Comissió Europea (CE) va proposar revisar la coordinació europea per al cobrament i declaració de l'IVA. La CE vol aconseguir més ingressos sense elevar els tipus. Per aconseguir-ho, l'executiu comunitari suggereix estandarditzar la declaració d'aquesta taxa i potenciar la lluita contra el frau, que cada any fa desaparèixer el 12% dels ingressos. El comissari europeu de Fiscalitat, Algirdas Semeta, va assegurar que només que es reduïssin un 10% les diferències entre els procediments de cobrament de l'IVA entre els estats s'incrementaria el comerç intern un 3,7%.

Així doncs, com que els ingressos per IVA suposen més d'un 20% del total (783.000 milions) a Europa, la CE està decidida a millorar els sistemes de cobrament en destí. Els últims anys es va estudiar la possibilitat canviar el sistema i explorar el cobrament en origen.

stats