Crònica 31/05/2011

Les autoritats sanitàries encara desconeixen l'origen de la infecció

M. Bausells / S. Sánchez
3 min
Les autoritats sanitàries encara desconeixen l'origen de la infecció

Encara no està demostrat que la variant del bacteri E. coli trobada en cogombres a Alemanya sigui la causant del greu brot de malaltia. A l'espera dels resultats de les anàlisis que s'estan fent en laboratoris de tot Europa, de moment se sap que es tracta d'una variant molt virulenta. Tot i així, una manipulació correcta dels aliments garanteix que ens mantinguem saludables.

Podem menjar cogombres tranquil·lament?

Sí, sempre que mantinguem mesures de precaució, explica el doctor Abel Mariné, catedràtic de nutrició i seguretat alimentària de la UB. Cal rentar i pelar les fruites i verdures. En el cas d'hortalisses que es mengen crues, com l'enciam, cal esbandir-les amb força aigua i no fer servir les fulles externes. Com a cautela addicional, sobretot si es tenen nens, es poden afegir unes gotes de lleixiu a l'aigua, explica Mariné. Però la recomanació clau, i l'única del tot infal·lible, és bullir els aliments: els bacteris moren.

Què és l''E. coli'?

L'Escherichia coli (o E. coli ) és un bacteri present a la flora intestinal dels mamífers que eliminem amb la femta. Mentre que la variant que tenim als budells no ens és perjudicial, sinó al contrari, la que s'ha trobat a Alemanya i que ha causat l'onada infecciosa n'és una de molt violenta, d'un tipus anomenat enterohemorràgic (EHEC). A més de causar la patologia, el brot detectat té una virulència molt forta, és a dir, infecta amb força facilitat, explica el doctor Mariné. Una característica nova, que ha cridat l'atenció dels experts, és la multiresistència als antibiòtics, segons Jorge Blanco, director del Laboratori de Referència d' E. coli de la Universitat de Santiago de Compostel·la, on s'estan estudiant les soques del bacteri mai trobades a l'Estat.

D'on ha sorgit?

La variant que ha provocat l'onada infecciosa és del tipus O104, i l'aïllada en els cogombres també, però n'hi ha diferents soques. Els laboratoris a Alemanya les estudien les dues aquests dies per veure si són la mateixa. Segons Blanco, "no es pot concloure que els cogombres siguin la causa del problema". Si això es confirma, explica, s'haurà d'investigar "en quin punt de la cadena alimentària s'ha produït la contaminació: l'origen, el transport o el destí". De fet, els casos d'infectats a França, Dinamarca, Àustria i el Regne Unit tots van contreure la malaltia després de passar per Alemanya.

Queda clar que el bacteri ve d'Espanya?

No. Tot i que les autoritats alemanyes van identificar els cogombres infectats com a espanyols, la contaminació es pot haver produït pel camí o un cop a Alemanya. El portaveu d'Unió de Pagesos (UP), Josep Maria Coll, explica que quan hi ha tants quilòmetres de distància entre productor i consumidor és més difícil "contrastar què ha passat". Per això, UP recomana "consumir productes de proximitat".

Quins efectes té aquest 'E. coli' sobre la salut?

Mentre que els animals com les vaques o les ovelles poden estar sans i ser portadors de l'EHEC, en éssers humans provoca símptomes, excepte casos en què pot ser asimptomàtic, diu Blanco. En la majoria d'afectats provoca diarrees, algunes de greus i hemorràgiques. En altres persones pot tenir conseqüències molt greus -Mariné situa la xifra al voltant del 15% dels afectats, especialment infants i gent gran-, caracteritzades per una fallada renal aguda difícil de tractar amb antibiòtics i que pot arribar a causar la mort. Blanco xifra la mortalitat en el 5% dels que pateixen la greu fallada.

S'encomana?

L'origen de l'EHEC és la femta. Per tant, es propaga si els fems d'un animal contaminat entren en contacte amb aliments directament o a través d'adobs, aigües, etc. També pot passar en la fase de transport, si els aliments es transporten en camions on han defecat animals. Una altra possibilitat és la manipulació humana no adequada, que causi el contacte d'aliments o aigües amb fems infectats -una hipòtesi és que els cogombres van caure sobre de terra bruta al Mercat Central d'Hamburg-. Pel que fa a la transmissió entre humans, pot succeir si una persona infectada -mostri o no símptomes- no es renta les mans després d'anar al lavabo i toca altres persones, aigua o aliments.

stats