Crònica 23/02/2012

Les balances fiscals es publicaran cada any

El Parlament dóna llum verda a donar a conèixer per llei les balances fiscals. A partir d'ara es publicaran cada any perquè així ho van decidir tots els partits per afavorir la "transparència". Tots menys PP i C'S.

Pere Martí
2 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, assegut ahir al banc del Govern del Parlament, al costat de la vicepresidenta, Joana Ortega.

BARCELONA.Cada any sabrem els diners que els catalans aporten a l'Estat a través dels seus impostos i els que l'Estat torna a Catalunya. Són les polèmiques balances fiscals, que sempre són favorables a l'Estat però que a l'Estat li fa recança publicar perquè posen en evidència que Catalunya paga molt més del que rep. Per això els partits espanyolistes hi van votar en contra, perquè per ells aquestes dades només afavoreixen el "victimisme" dels nacionalistes.

Les esmenes a la totalitat del PP i Ciutadans contra la proposició de llei de publicació de les balances fiscals van ser rebutjades amb el vot contrari de la resta de la cambra. La proposició, presentada per ERC, serà tramitada en comissió amb l'objectiu que amb periodicitat anual el Govern publiqui les balances entre Catalunya i l'Estat aprofitant el debat de pressupostos.

El govern espanyol es va comprometre a publicar-les cada tres anys a partir del 2008 i aquell any ho va complir, però no ha tingut continuïtat. La Generalitat també les va publicar el 2008, quan governava el tripartit, amb dades del 2005. El PSC i ICV van preguntar al Govern per què no les havia publicat aquest any, però fonts de la conselleria d'Andreu Mas-Colell van precisar posteriorment que encara no disposen de les liquidacions, i que quan les tinguin les donaran a conèixer.

Pel que fa al debat, qui va defensar la proposició va ser el diputat d'ERC Pere Aragonès, que va explicar que el coneixement periòdic de les balances fiscal serà "un estímul més per reivindicar el concert econòmic". En nom de CiU, Maria Senserrich va destacar que es tractava d'un acte de "transparència" i la diputada del PSC Rocío Martínez-Sampere va demanar que CiU no faci electoralisme amb les dades.

stats