TURBULÈNCIES FINANCERES
Crònica 13/09/2011

La banca ja dóna per feta la fallida grega i arrossega les borses

La fallida de Grècia sembla estar cada dia més a prop si la UE no posa fil a l'agulla per desencallar la crisi. Amb l'ombra de l'impagament hel·lè planant sobre la banca, el sector va fer ensorrar les borses.

Ariadna Carbonell
2 min
En caiguda lliure Société Générale va explicar ahir que la seva exposició al deute dels països rescatats era limitada. Però no va convèncer i va perdre un 10% a la borsa.

Barcelona.El fantasma de la insolvència grega es fa, dia rere dia, més patent entre els inversors, que es venen tots els valors en què perceben aroma hel·lena. I on la flaire és més intensa és entre la banca, que ha invertit molts diners en bons de països europeus. En el cas concret de Grècia, les entitats que més esquitxades sortirien d'una fallida del país serien les franceses. Aquest fet va provocar que ahir s'ensorressin a la borsa. De fet, en alguns casos les pèrdues van sobrepassar el 10%. La banca cotitzada de la resta d'Europa també va patir i va tornar a arrossegar els selectius a la baixa.

Els números parlen per si sols. BNP Paribas va tancar la sessió amb un retrocés d'un 12,3%; Société Générale, d'un 10,75%, i Crédit Agricole, d'un 10,67%. Aquesta última entitat té una filial grega, adquirida el 2006, l'Emporiki Bank of Greece. De la seva banda, Société Générale té una participació a General Bank of Greece, mentre que BNP no és present directament a Grècia però la seva exposició al deute sobirà d'aquest país és molt elevada.

Amb tots aquest ingredients, les agències de qualificació tornaven ahir a ficar el nas en la desfeta borsària, aquesta vegada sense obrir la boca. L'agència Bloomberg va donar a conèixer que Moody's prepara una rebaixa de ràting -no confirmada- a la banca francesa per les conseqüències de la seva exposició a Grècia. Aquesta possibilitat va fer ensorrar encara més les entitats, tot i l'intent matiner de Société Générale d'espolsar-se la por de sobre.

Justificant de solvència

L'entitat que dirigeix Frédéric Oudéa havia xifrat de bon matí la seva exposició al deute sobirà de Grècia, Irlanda, Portugal, Itàlia i Espanya en 4.300 milions d'euros, equivalent a un 1% del seu balanç. Aquesta quantitat pot semblar elevada, però el banc francès la qualifica de "sostenible i en procés de reducció". Pel que fa específicament a Grècia, Société Générale va comunicar que té en cartera uns 900 milions d'euros en bons hel·lens. El banc ja ha reservat 400 milions per cobrir aquest deute en cas d'impagament total o parcial del país.

Juntament amb la banca francesa, l'alemanya és la que més patirà si Grècia no pot pagar. Les dues grans entitats germàniques, Deutsche Bank i Commerzbank, van tancar ahir la sessió a la Borsa de Frankfurt amb pèrdues del 7,3% i del 8,3%, respectivament. De retruc, les asseguradores també van tenir la seva ració de números vermells. L'alemanya Allianz va perdre un 6,4%, mentre que la francesa AXA va retrocedir un 9,7%.

Tal com calia esperar, la banca espanyola també va rebre. Els més perjudicats, un cop més, van ser els dos grans. El Santander va caure un 4,69% i el BBVA, un 5,34%.

El nou desgavell a les borses va empènyer la Unió Europea (UE) a sortir en defensa de Grècia. Des de la Unió es va llançar un missatge de confiança en els esforços del govern hel·lè, que ja ha admès que no podrà complir els objectius que li reclama la troica per seguir rebent els diners del rescat.

Però ara la moneda única i el sistema financer perillen i els països de l'euro semblen més disposats a cooperar. Fins i tot la figura dels eurobons, sempre descartats per Alemanya, sembla més pròxima com a única sortida.

stats