Crònica 24/09/2011

Els bancs es rebel·len contra la UE

Europa va amenaçar d'intervenir els set bancs espanyols més febles. Les entitats i el Banc d'Espanya ho van negar mentre que l'executiu va acusar Europa de generar "incertesa i desconfiança".

Miquel Codolar
2 min
Blanco va recordar que ja s'han fet les reformes necessàries per enfortir el sistema financer espanyol, al qual s'exigeixen uns nivells de capital superiors a la resta.

Madrid.Europa va amenaçar ahir d'intervenir set bancs espanyols. L'autor de les declaracions, que va ser el blanc de les crítiques durant tot el dia per part de les entitats financeres, el Banc d'Espanya i l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero, va ser el comissari del Mercat Interior de la UE, Michel Barnier. Va assenyalar que els 16 bancs, set dels quals espanyols, que van estar a punt de suspendre les proves de resistència "són massa fràgils i s'han de reforçar". Les seves paraules, que reproduïa el Financial Times , afegien que "tot i que l'era dels rescats dels bancs s'ha d'acabar" no es pot excloure "la possibilitat que algun necessiti ajuda estatal".

Per evitar que aquestes paraules puguin empitjorar la situació als mercats de la banca espanyola, un portaveu del Banc d'Espanya va ser el primer a defensar-se de l'amenaça europea i va reiterar que cap banc o caixa necessita cap recapitalització, més enllà dels plans previstos que ja estan en marxa. L'autoritat bancària europea (EBA) va assegurar a primera hora del matí que els plans per recapitalitzar les entitats més dèbils no han variat des de les proves de resistència.

L'executiu espanyol es va sumar a les paraules del Banc d'Espanya. El ministre portaveu, José Blanco, va criticar els dubtes que havia sembrat el comissari europeu del Mercat Interior, Michael Barnier, sobre els nivells de capital de la banca europea, i va dir que les declaracions "no ajuden i generen incertesa i desconfiança". Va recordar que ja s'han fet les reformes necessàries per enfortir el sistema financer espanyol, al qual s'exigeixen uns nivells de capital superiors a la resta de les entitats europees. I va recordar que el 30 de setembre l'organisme que dirigeix Miguel Ángel Fernández Ordóñez informarà sobre l'estat del procés de recapitalització de la banca espanyola.

Les entitats amenaçades són les que van obtenir un aprovat just a les proves de resistència, cosa que vol dir que tindrien la ràtio de capital principal molt poc per sobre del mínim del 5% després de dos anys de recessió. Les mateixes entitats van contestar les informacions defensant la seva fortalesa. El Banc Sabadell va assegurar que l'entitat està "còmodament capitalitzada" i per tant no necessita ni contempla cap increment de la capitalització en aquest moment. El Banco Popular també va desmentir "rotundament" que necessiti diners i Bankia va assegurar que té les necessitats de capital cobertes després d'haver sortit a borsa el 20 de juliol. Les altres entitats amenaçades per la Unió Europea són Caixa Ontinyent, Bankinter, Banca Cívica i Nova Caixa Galicia.

stats