VIOLÈNCIA ALS SUBURBIS
Crònica 10/08/2011

La batalla per Londres

Londres viu amb calma tensa el dia en què Downing Street i 16.000 policies havien de demostrar a la ciutadania que controlaven els carrers. En la quarta nit, els disturbis van baixar d'intensitat.

Victorià Jiménez
3 min
La batalla per Londres

LONDRESQuan els banquers de Canary Wharf van tornar ahir a casa a bord del tramvia de la línia Docklands, les columnes de fum que la nit anterior van rebre'ls a l'estació de Lewisham, al sud de Londres, s'havien esvaït. Quedaven la por que els aldarulls tornessin a la capital del Regne Unit i l'enuig per l'escassa presència de Scotland Yard a l'hora d'aturar els grups de joves vàndals.

El primer ministre, David Cameron, va advertir a mig matí als participants en els saquejos que el govern respondrà amb contundència davant nous disturbis. "Que ningú ho dubti, farem el que calgui per restaurar l'ordre i perquè els carrers tornin a ser segurs per als ciutadans que obeeixen les lleis", va dir el premier. Cameron va assenyalar que agents de policia "d'arreu de la Gran Bretanya" estaven anant cap a Londres i que tothom que participés en activitats criminals sentiria "la força de la justícia". Ahir, la majoria de comerços de la capital van tancar abans d'hora i en la majoria de barris se sentia una calma tensa a l'espera del que pogués passar durant la matinada.

Les xifres del desplegament policial, segons els comunicats del govern i Scotland Yard, van ser ambigües tot i que van coincidir a indicar un màxim de 16.000 agents "operatius" encara que no necessàriament amb els peus als barris de Londres. Algunes filtracions van parlar del possible ús de munició de plàstic i automòbils de defensa.

Cameron va trobar-se a última hora del matí amb el cos de bombers de Croydon, una de les diverses zones afectades pels disturbis de la nit de dilluns on va cremar un bloc d'edificis per un incendi provocat pels manifestants.

La visita de l'alcalde de la capital, Boris Johnson, a Clapham Junction va ser més problemàtica. Entre el públic, una veïna del districte va recriminar-li que la policia no hi hagués acudit malgrat haver estat avisada molt abans de començar el foc. Johnson va reaparèixer més tard amb una escombra a la mà per unir-se als equips de voluntaris aplegats gràcies al servei de missatges a internet i Twitter, sota la clau riotcleanup (la revolta de la neteja).

Laia Turró, una catalana que viu a prop de Clapham Junction, a Londres, va explicar a l'ARA que va tenir una mica de por, però sobretot se sentia "trista". "Les revoltes han posat al descobert que part de la societat britànica està trencada, profundament separada dels valors socials i la responsabilitat moral que esperem dels nostres conciutadans", va denunciar Gavin Pool, director del Centre for Social Justice.

Duggan no va usar armes de foc

La mort de Mark Duggan, de 29 anys, a mans de la policia dijous va encendre les primeres protestes públiques al seu barri, Tottenham, al nord de Londres, que van estendre's successivament cap al sud i l'oest de la capital, amb un recompte de 525 persones arrestades i 99 acusades de delictes contra la propietat i la seguretat. La comissió independent de Scotland Yard per a la investigació de queixes va afirmar ahir avançada la tarda que no hi havia cap prova que Duggan hagués disparat la seva arma. L'anunci, tanmateix, no va despertar cap reacció immediata.

La violència, probablement amb motiu de l'augment de la presència d'agents antidisturbis a Londres, va sorgir al començament de la nit fora de la ciutat del Tàmesi. A Birmingham, colles de fins a 200 persones van provar d'assaltar comerços, mentre que al centre de Manchester es van viure enfrontaments entre colles de joves i membres de la policia local. Els mercats també van reaccionar davant els fets. Una nota de Citigroup advertia ahir que "qualsevol signe de debilitat del govern de coalició portarà les agències de qualificació a degradar la nota de solvència del Regne Unit".

stats