CRISI NUEVA RUMASA
Crònica 12/08/2011

La batalla judicial per Cacaolat revifa i amenaça el procés productiu

Clesa insisteix que la venda de Cacaolat s'ha de vehicular des de Madrid, mentre a Barcelona continua el procés de presentació d'ofertes per vendre l'empresa, que necessita liquiditat urgent.

Elena Freixa
2 min
Camions de Cacaolat preparats per sortir a repartir des del magatzem logístic de Parets del Vallès.

Barcelona.El procés de venda de Cacaolat es torna a enterbolir. Els moviments del jutge de Madrid per concentrar el procés de venda allà entren en contradicció amb el que defensa el seu homòleg a Barcelona, on ja s'enfila la fase final del procediment amb la presentació d'ofertes de diversos interessats a quedar-se la companyia i la fàbrica de Barcelona. Davant el xoc de competències, ahir el magistrat de Madrid va demanar la intervenció del Tribunal Suprem perquè decideixi a qui dóna potestat per vendre l'empresa. L'inici d'aquesta via pot dilatar el procés i posar en perill l'activitat de Cacaolat a Barcelona, on la manca de liquiditat és molt seriosa. Els treballadors adverteixen que hi ha comandes, però que si no arriben recursos poden haver-hi problemes per servir-les.

L'acte del jutge de Madrid, que supervisa el concurs de Clesa, justifica que és aquesta societat, com a propietària del 90% de Cacaolat, la que ha de decidir sobre el seu destí. Concretament, el document diu que és la societat dominant la que ha de decidir "sobre el preu de venda, els crèdits de pagament ineludible i quines línies de producció o centres mantenir", segons constava a l'acte recollit per Efe.

Quan fa un mes els administradors concursals de Clesa van demanar al jutge concentrar a Madrid el procés, a Catalunya van saltar les alarmes. Fins i tot el Govern va intervenir, ja que ha vetllat de prop perquè la venda garantís el futur de la fàbrica a Catalunya i dels llocs de treball (més de 400 si se suma la planta de producció i la logística). El mateix conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, ha advertit que si prosperava el trasllat a Madrid, Cacaolat corria el risc de desaparèixer.

L'única joia de Clesa

La qüestió de fons, segons van explicar a l'ARA fonts pròximes al procés, és que Cacaolat és l'únic actiu amb valor que li queda a Clesa per fer front a un deute de més de 1.000 milions d'euros. La companyia, propietat dels Ruiz Mateos i part del conglomerat Nueva Rumasa, només compta amb el que pugui treure de les accions de Cacaolat per pagar als creditors i fins i tot als treballadors. De fet, el jutge de Madrid va dictar fa dos dies que les accions s'haurien de vendre per un mínim de 20 milions. En mans del Suprem queda a on aniran a parar aquests diners i com es repartiran entre creditors de Clesa i Cacaolat, que té un passiu de 25 milions.

En paral·lel, el procés de venda de la unitat productiva va endavant a Catalunya. Els interessats -Vichy Catalán, els propietaris de Lechera Asturiana, el grup Victory i un quart grup inversor- tenen fins a finals de mes per concretar les seves ofertes i detallar el seu pla de viabilitat per a l'empresa de batuts.

stats