LES FINANCES DE LA GENERALITAT
Crònica 22/02/2011

El binomi econòmic CiU-PP no acaba de quallar al Parlament

Malgrat la sintonia exhibida en campanya en assumptes concrets, com l'eliminació de l'impost de successions, CiU no vol que el PP es converteixi en el seu soci preferent en els assumptes econòmics.

Oriol March
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, conversa amb la líder del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, en el decurs d'una sessió parlamentària.

BarcelonaUna cosa és estar d'acord que cal fer servir la tisora, i una altra és coincidir en l'orientació de les retallades. Si no fos per aquesta màxima, és més que probable que l'entesa econòmica entre CiU i PP hauria arribat a bon port en alguns casos. Un bon exemple de la sintonia entre els dos partits va ser la campanya electoral, en què la federació insistia en la reactivació econòmica i l'horitzó d'austeritat i els populars presentaven retallades dràstiques que afectarien, fins i tot, les factures de telèfon.

Malgrat les divergències en la direcció de la tisora, en un assumpte estaven d'acord: la reforma de l'impost de successions i donacions. Un cop al poder, CiU ja no contempla l'opció d'eliminar donacions -explicitada en el seu programa electoral-, però sí que s'ha compromès a eliminar el de successions. I l'únic partit que li donaria suport incondicional és el PP, que dijous passat va presentar una proposició de llei per reduir-lo a la mínima expressió.

Mas-Colell posarà fil a l'agulla

Si els dos partits es posessin d'acord, l'impost de successions ja seria història. Però tal com expliquen fonts parlamentàries de CiU, l'estratègia que es vol seguir és la d'una política de pactes que aglutini el màxim de forces polítiques, molt especialment PSC, PP i ERC. Amb els primers van pactar l'abstenció a la investidura de Mas, i amb els últims es podria arribar a acords en matèria de comerç. "Amb Iniciativa seria més complicat, especialment amb assumptes de fiscalitat", asseguren a la federació.

El calendari previst per a la reforma de successions passa per la compareixença d'Andreu Mas-Colell, conseller d'Economia i Coneixement, que segons apunten des CiU "concretarà" com es desenvoluparà la modificació del tribut. Cap al mes d'abril, ja encarrilat el nou projecte de pressupostos -ara regeix una pròrroga dels últims comptes del tripartit-, s'accelerarà la reforma de l'impost de successions. Però abans, expliquen a la federació, "caldrà seguir negociant el pla de viabilitat" que la Generalitat ha presentat al govern de l'Estat.

Sis proposicions, cap resposta

Després de la reunió de la direcció, la presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, va recordar a Mas que els populars ja han registrat sis proposicions de llei al Parlament sobre mesures fiscals i econòmiques, però que cap ha rebut resposta. "Les hem d'estudiar amb detall", asseguraven ahir des de CiU. En tot cas, la líder dels populars catalans ja va posar a l'horitzó la negociació pels pressupostos del 2012 i va situar Mas entre l'espasa i la paret: o PSC o PP. Aleshores es veurà amb qui té més afinitat econòmica. I política, esclar.

stats