Crònica 27/04/2011

Un bitllet d'anada a Lampedusa per 1.000 euros

C.r.
2 min
Un immigrant exhaust del viatge per mar arriba a l'illa italiana de Lampedusa.

PARÍS.Des de fa dues setmanes, centenars de tunisians arribats a França després de la caiguda de Ben Ali malviuen entre la Porte de la Villette i Pantin, en una plaça sense nom del districte 19 de París. Gairebé tots han passat per Itàlia i han arribat a França perquè hi tenen família o coneguts. Mentre cau la tarda, el nombre d'homes joves a la plaça creix: a les 7, uns voluntaris serveixen l'únic àpat diari per a molts d'ells.

En Saber és un dels joves que viuen a la plaça des del 19 d'abril. Té 25 anys i va pagar 1.000 euros per un bitllet d'anada a Lampedusa, on va arribar el 2 de març. Originari de Gabes, al sud-est de Tunísia, va passar per Bari, Roma, Milà, Ventimiglia i Niça abans d'arribar a París. En Saber explica la seva aventura envoltat dels seus companys de viatge: en Yassine i en Sami, que fan broma i riuen quan expliquen que van viatjar sense bitllet. Cap d'ells no té el famós visat Berlusconi : tots tres van arribar a Lampedusa sense passaport.

El posat de Mohamed El Ghoul és més seriós: ell va marxar de Tunis abans de la caiguda de Ben Ali per por a represàlies, té 29 anys i ja és conscient que a França les coses no són fàcils. Viu al carrer des de fa dos mesos. La seva família era perseguida per Ben Ali i el seu pare es va vendre el cotxe perquè ell pogués volar a Turquia i d'allà passar a Grècia. El seu periple passa per 7 ciutats abans de París.

Molts ja pensen en tornar

Segons Mustafà Mardi, de l'associació France Terre d'Asile, la llista dels que volen tornar a Tunísia, on almenys tenien un sostre, creix cada dia: "L'Estat els ha de pagar el bitllet de retorn, però la llei diu que serà tres mesos després de l'arribada".

La policia també hi fa acte de presència: "Per si algú necessita algun servei, una dutxa, un consell, venim per veure com podem gestionar les necessitats de tota aquesta gent -ens diu un agent-. És una pena que es pensi en nosaltres com els dolents de la pel·lícula. Som aquí per ajudar", assegura.

stats