ONZE DE SETEMBRE POLÈMIC
Crònica 10/09/2011

El boicot d'Albiol revifa la Diada a Badalona

Després de rebaixar el to de l'acte institucional de la Diada a Badalona, Albiol va anul·lar ahir part de la jornada. L'oposició i més de quaranta entitats, però, tenen llesta una alternativa reivindicativa.

Roger Tugas / Oriol March
3 min
Crítiques a l'alcalde que s'incrementen El dia de la seva investidura, Albiol ja va percebre el rebuig de molts joves. La seva actitud davant la Diada ha sumat noves crítiques a la ja polèmica gestió del principal alcalde del PP.

Barcelona.L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha volgut matar mosques a canonades i, en l'intent de desvirtuar la celebració de la Diada Nacional a la tercera ciutat de Catalunya i principal feu del PP, ha descobert que el remei pot ser pitjor que la malaltia. Primer va rebaixar el to reivindicatiu de la jornada, provocant el rebuig de l'oposició en bloc, i, en base a aquesta reacció, ahir va anunciar que suspenia l'acte institucional. Tanmateix, la resta de partits i -sobretot- les entitats locals ja feia setmanes que treballaven en un programa d'actes amb un accent més sobiranista com a pla B davant un equip de govern poc sensible a les reivindicacions nacionals.

El primer desencontre d'Albiol amb l'oposició va arribar quan l'alcalde va desoir la moció aprovada al consistori conforme l'Onze de Setembre s'havia de retirar la bandera espanyola de l'Ajuntament, tal com s'havia fet els anys anteriors. Posteriorment, va eliminar del programa la clàssica conferència en col·laboració amb Òmnium i finalment va obviar l'adjectiu nacional en referir-se a la Diada en la propaganda de la jornada. La resta de grups -PSC, CiU i ICV-EUiA- van respondre anunciant l'absència a l'ofrena floral i al discurs institucional previst.

Cap "intencionalitat política"

"L'absència de tres de les quatre formacions amb representació desvirtua completament la celebració", va argumentar Albiol per anul·lar aquests actes ahir, i va acusar l'oposició de "buscar una excusa per fer xivarri i crear polèmica on no n'hi ha". El dirigent del PP, que en campanya obviava el discurs espanyolista per prioritzar la crítica a la immigració, va defensar que "no hi ha intencionalitat política" en les decisions i que "Badalona té altres prioritats" abans que una "batalla de banderes". La resta del programa, amb actuacions de castellers, ball de sardanes i el cant d' Els segadors , es manté, però la jornada quedava descafeïnada i l'oposició va carregar altre cop contra el nou intent de buidar de contingut polític la Diada.

L'exalcalde socialista Jordi Serra va criticar que Albiol actuï "més com un hooligan del PP que no pas com qui ha de representar tots els ciutadans de Badalona". Hi coincidia CiU, que subratllava la incoherència del PP, que els últims anys no assistia a l'acte en protesta perquè la bandera espanyola no onejava a l'Ajuntament. De fet, enguany sí que realitzarà una ofrena floral com a partit, atès que ja no troba a faltar cap ensenya. "És inadmissible que les diferències ideològiques servissin en el passat i ara no", afegia Carles Sagués, des d'ICV-EUiA.

Les entitats porten la iniciativa

L'alcaldia del PP feia preveure una Diada insulsa, i més quan algunes entitats locals ja havien criticat el baix perfil reivindicatiu d'anys anteriors. Per això, desenes d'associacions badalonines es van organitzar fa dos mesos en una comissió unitària per promoure un programa d'actes alternatiu amb un horitzó nacional més ambiciós. Fins a 43 entitats han firmat finalment el manifest comú, que reivindica l'autodeterminació dels Països Catalans, qüestiona "el sistema econòmic i financer de la societat actual" i rebutja "retallades dels drets socials".

Entre els adherits, s'hi troben CDC, ICV, EUiA, ERC, CUP, CCOO, casals, associacions culturals i veïnals i ONG, que han organitzat un nodrit programa d'actes per a aquesta nit, amb actuacions de bastoners, castellers i diables, un sopar popular, i parlaments, entre d'altres, de Bakartxo Ruiz, portaveu de Bildu al Parlament de Navarra. L'acte seguirà amb una marxa de torxes i la col·locació d'una estelada a la plaça de la Plana, on es llegirà el manifest. La portaveu de la comissió, Laia Sabater, confirma que aquest "serà l'Onze de Setembre amb més activitat a Badalona", malgrat que a última hora l'Ajuntament els està posant traves burocràtiques per realitzar els actes. Asseguren, però, que es faran "digui el que digui l'alcalde".

També està adherida a la comissió Òmnium, però aquesta entitat presenta igualment un programa propi. Aquesta nit organitzarà a la platja una recreació d'un dels llaguts que ajudaven a la defensa de Barcelona el 1714, i després, concerts per als joves. Igualment, en l'ofrena floral de demà els acompanyarà la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals; el d'Acció Cultural del País Valencià, Eliseu Climent, i el de l'Obra Cultural Balear, Jaume Mateu. "Intentarem que la ciutat no es quedi sense ànima i es mobilitzi", es proposa el president d'Òmnium al Barcelonès nord, Marcel Mauri.

stats