LA CRISI ECONÒMICA
Crònica 19/08/2011

La borsa cau per por d'una recessió

àlex Font Manté
3 min
Mirant al futur Les males perspectives de Morgan Stanley es basen en "els recents errors polítics" dels governants europeus i nord-americans.

La inestabilitat regna als mercats financers per la quantitat de fronts oberts que pateix l'economia mundial. Quan estem a punt de complir el tercer aniversari de la fallida de Lehman Brothers, les dues principals economies del planeta (els Estats Units i Europa) encara no s'han recuperat i ara la por principal és que pateixin una recaiguda. Ahir, el banc d'inversió Morgan Stanley va advertir que "els Estats Units i la zona euro s'acosten perillosament a una recessió durant els pròxims 6 o 12 mesos". Aquest anunci, sumat a les males dades d'atur i inflació que ahir van publicar els Estats Units, van provocar una caiguda en picat de les borses.

La borsa espanyola va baixar un 4,7%, però no va ser la més perjudicada. El selectiu italià va enfonsar-se un 6,1% mentre que Alemanya i França perdien un 5,8% i un 5,4%, respectivament. Als Estats Units, el Dow Jones va caure un 3,6%. Morgan Stanley també va rebaixar les seves previsions de creixement econòmic mundial per al 2011 (que passen del 4,2% al 3,9%) i per al 2012 (que seran del 3,8% en comptes del 4,5%). La banca europea va ser una de les principals perjudicades per les caigudes mentre que, al mateix temps, els inversors seguien confiant en l'or, un valor refugi que ahir va marcar un nou rècord.

Un país entra en recessió quan registra dos trimestres consecutius de caigudes al seu PIB, un escenari que tant els EUA com la majoria de països europeus fa temps que han abandonat, per molt que encara registrin creixements tímids. Espanya, per exemple, va sortir de la recessió a principis del 2010, després de sis trimestres seguits caient. Però des d'aleshores el PIB espanyol ha estat incapaç de superar l'1%, un nivell insuficient per reduir l'atur. Una recaiguda de l'economia engegaria a rodar aquesta lenta recuperació i obligaria a començar de nou.

Morgan Stanley fonamenta la seva advertència en les "decebedores" dades econòmiques i els "recents errors polítics" dels Estats Units i Europa. Sembla que al banc d'inversió tampoc el van convèncer ni l'acord del Congrés nord-americà per ampliar el sostre del deute ni el pacte Merkel-Sarkozy de dimarts passat, que ha estat criticat per poc contundent.

"La caiguda ha estat provocada per una suma de tot", explicava al tancament de la sessió Josef Ajram, broker i col·laborador de l'ARA. Segons ell, als Estats Units "el mercat ja descompta una recessió i està pressionant la Reserva Federal perquè torni a injectar milions de dòlars al sistema". Fins ara, la Fed ha fet dues grans injeccions de dòlars amb l'objectiu de reactivar l'economia. L'última va ser al 2010 i, davant la possibilitat d'una nova recessió, els mercats desitgen que hi hagi una tercera injecció de diners. Ajram considera que és força possible que la Fed acabi fent-la.

A Europa, en canvi, una decisió similar del BCE sembla impossible, ja que forçaria la institució a allunyar-se massa del seu mandat. El BCE només està obligat a controlar la inflació i la setmana passada ja es va extralimitar quan va comprar deute d'Espanya i Itàlia per reduir la pressió dels mercats sobre aquests països. Però el BCE va cometre un error durant l'abril, segons Ajram: apujar els tipus d'interès per primera vegada en tres anys. Això convenia als països amb una recuperació més sòlida -com Alemanya- però ha perjudicat els més inestables.

Quina és la solució? Segons els mercats i els països més febles, els eurobons. Però Alemanya sempre s'hi ha negat perquè la creació d'un deute europeu penalitzaria el deute alemany, que és un dels que menys interessos paga del món. Ahir mateix, la cancellera Angela Merkel hi va insistir: "Els eurobons -va dir- no són la resposta adequada a la crisi".

En canvi, considera que els problemes dels països europeus només se solucionaran quan redueixin els deutes i els dèficits que tenen. "El problema -recorda Josef Ajram- és que els països europeus som massa diferents".

stats