Crònica 28/10/2011

Les borses europees acullen els acords amb eufòria

Els mercats acullen amb gran satisfacció els acords de la cimera europea. Els experts consideren que l'acord és prou bo per parar el cop, però que encara queda molt per fer.

àlex Font Manté
2 min
Les borses europees acullen els acords amb eufòria

Barcelona.Els acords de la cimera europea es van traslladar en una jornada d'eufòria a la borsa, amb grans pujades en tots els indicadors europeus. En el cas de la borsa espanyola, l'Íbex-35 va tancar la sessió amb la segona pujada més gran de l'any i recuperant el nivell que tenia a principis d'agost (9.270 punts), quan va començar l'última gran onada de pressió sobre el deute públic de països com Espanya i, especialment, Itàlia. A més, la prima de risc -la diferència amb els interessos que paga Alemanya pel seu deute- va viure la tercera caiguda de l'any en importància i va baixar 30 punts, fins a situar-se en 311 punts.

"La conclusió de la cimera és positiva", explica Jordi Fabregat, professor de finances d'Esade. "S'ha defensat l'euro i s'ha acordat l'ampliació del fons de rescat, i això ha provocat la pujada de les borses". Malgrat que s'han elevat les exigències a la banca i que les entitats espanyoles són les que més diners necessitaran per recapitalitzar-se (26.000 milions, una xifra que només superen els bancs grecs), sembla que aquestes entitats podran aconseguir el capital. Els dos grans bancs espanyols es van disparar: el BBVA va pujar un 10,2% i el Santander un 7,5%. El Popular (+4%), CaixaBank (+3,5%) i Bankia (+0,9%) també van tancar en positiu.

Venda d'actius

Fabregat preveu que per aconseguir un 9% de capital bàsic les entitats financeres es desprendran d'algunes participacions industrials (el BBVA i CaixaBank són, respectivament, el primer i el segon accionista de Telefónica, per exemple).

Tot i aquest optimisme, encara queden reptes per superar. A curt termini s'ha de concretar com es fa l'ampliació del fons de rescat (que ja s'ha decidit que duplicarà la seva mida fins a arribar al bilió d'euros), cosa que encara no queda clara.

I a mig termini, cal recuperar el dinamisme econòmic. "Espanya ha de tornar a créixer i per això s'haurà de tornar a fer una reforma laboral... i hi haurà més retallades", vaticina Fabregat. La millor notícia és que després d'aquesta cimera la pressió sobre el deute espanyol probablement baixarà i l'Estat podrà guanyar oxigen per retrobar el camí del creixement, diu aquest expert.

Pujades a tota Europa

La borsa francesa va ser la que més va pujar d'Europa (+6,2%), seguida de la italiana (+5,5%) i l'alemanya (5,35%). En tots els casos, els bancs van liderar les pujades. A Frankfurt el Deutsche Bank va pujar un 15%, mentre que a París Société Générale va disparar-se un 22%.

stats