Crònica 05/05/2011

Els britànics castigaran avui a les urnes els liberals

Redacció
1 min

Els britànics van avui a les urnes per aprovar en referèndum una reforma de la llei electoral, però més enllà d'això, la consulta s'ha convertit en un plebiscit a la figura del líder dels liberals, Nick Clegg. Els últims sondejos d'ahir a la premsa apunten que Clegg patirà una rotunda desfeta. Poca cosa queda de l'esperit renovador que va catapultar Clegg al pacte de govern amb el primer ministre conservador, David Cameron.

El canvi a la llei electoral, per passar d'un sistema uninominal amb una sola volta -que afavoreix el bipartidisme- a un altre de més proporcional -que donaria joc als governs de coalició com l'actual-, va ser la gran aposta de Nick Clegg per entrar al govern i serà, també, la seva primera gran derrota a les urnes.

A més del referèndum, els anglesos votaran per renovar una part dels seus consells municipals i els nord-irlandesos, gal·lesos i escocesos elegiran els seus diputats als seus Parlaments.

A Escòcia els sondejos auguren una nova victòria de l'Scottish National Party, que ha promès celebrar un referèndum per la independència a finals de la nova legislatura, que ha d'acabar el 2016.

stats