REESTRUCTURACIÓ NOU MAPA BANCARI
Crònica 01/10/2011

Les caixes catalanes passen a mans del Banc d'Espanya

Unnim i CatalunyaCaixa seran entitats estatals com a mínim un o dos anys. El Banc d'Espanya va fer saber que el FROB es quedarà la totalitat de la primera i un 90% de la segona caixa catalana.

A. Carbonell / M. Codolar
2 min
Satisfets El governador del Banc d'Espanya creu que la reforma financera s'ha gestionat satisfactòriament.

Barcelona/Madrid.El governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, va voler posar ahir punt final a la reforma del sistema financer, però de les seves paraules se'n desprenia que és possible que només sigui un punt i seguit. "Tinc la sensació d'haver tancat una etapa. És evident que queda menys per recórrer amb el sanejament ja fet", va raonar Fernández Ordóñez, però també va admetre que no descarta que en un futur pròxim s'hagin de realitzar noves intervencions com a conseqüència dels estralls que pugui causar la crisi del deute europeu.

El pes de l'Estat

El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) tindrà el 100% d'Unnim, el 90% de CatalunyaCaixa i el 93% de Novacaixagalicia, un cop feta la valoració d'aquestes tres entitats, que per si soles no han aconseguit els diners suficients per tenir un capital principal del 10% com exigeix el govern espanyol. Unnim serà adquirida per l'Estat al cost simbòlic d'un euro, mentre que CatalunyaCaixa passarà a mans del FROB a una ràtio de 0,12 vegades sobre el seu valor comptable. Es tracta d'una xifra molt baixa tenint en compte que en la seva sortida a borsa CaixaBank va valorar-se amb una ràtio de 0,8, i Bankia del 0,7.

L'aportació del FROB

Miguel Ángel Fernández Ordóñez va voler ressaltar que la recapitalització del sector financer ha requerit 2.000 milions d'euros menys dels previstos inicialment. El cost per a l'Estat puja a 7.551 milions, un import al qual s'han de sumar els 5.838 milions d'euros de capital privat que han recaptat les entitats.

Diferències amb la CAM

El Banc d'Espanya no ha intervingut CatalunyaCaixa, Unnim i Novacaixagalicia perquè considera que són viables. Això sí: el regulador exigirà a aquestes entitats que redueixin encara més els seus costos. En el cas de la CAM, el FROB no només va haver d'injectar capital per reforçar-ne la solvència, sinó que en va destituir el consell i l'equip gestor.

Equips gestors

El Banc d'Espanya mantindrà els directius tant de CatalunyaCaixa -amb Adolf Todó al capdavant- com d'Unnim -amb el lideratge de Jordi Mestre-. No obstant això, els consells d'administració de les dues entitats sí que variaran. En el cas de la fusió de les caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu, el consell serà directament eliminat i es crearà una mena d'administrador únic, segons expliquen fonts financeres. En aquest òrgan hi poden tenir cabuda alguns dels consellers actuals d'Unnim, però el FROB també designarà part de l'equip. Segons les mateixes fonts, el nou consell d'administració de CatalunyaCaixa tindrà entre tres i quatre representants del FROB, els quals treballaran amb consellers de l'entitat i independents.

stats