BANCARITZACIÓ
Crònica 14/04/2011

Les caixes ja esperen els 9.300 milions xinesos

Durant la visita de Rodríguez Zapatero a la Xina, el principal fons d'inversió del país asiàtic va anunciar que vol destinar 9.300 milions d'euros al sector financer, fonamentalment a les caixes d'estalvis.

Miquel Codolar
3 min
El president de la CECA, Isidre Fainé, abans de presentar els resultats consolidats de les caixes d'estalvis espanyoles.

Madrid.Els inversors xinesos han decidit abocar diners a les caixes d'estalvis. El fons d'inversió més important del país asiàtic, la China Investment Corporation (CIC), va anunciar ahir la intenció d'invertir més de 9.000 milions d'euros en el sector financer, principalment a les caixes d'estalvis. La notícia es va saber durant la visita que el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, fa a la Xina i Singapur aquesta setmana.

Dimarts el primer ministre xinès, Wen Jiabao, havia promès que el seu país seguiria comprant deute espanyol i invertiria a les caixes. Després de la reunió de Zapatero amb destacats representants del món econòmic d'un dels pocs països inversors, el vicepresident del CIC, Xie Ping, obedient, anunciava la inversió. Això sí, "si troba projectes interessants". La major part dels recursos sortiran de fons públics, tot i que no va descartar mobilitzar-ne de privats.

Prou mesures

El president espanyol va escollir la Xina per assegurar per primera vegada que, a part de les mesures plantejades, "no hi ha cap previsió a l'horitzó d'haver-ne de fer de noves". Va afegir que, tot i que els analistes descarten un eventual rescat econòmic de l'Estat després del de Portugal, l'executiu no abaixarà la guàrdia.

Zapatero va aprofitar per indicar altres possibles destinacions per al capital. Va animar a participar en els projectes d'infraestructures, com ara la privatització del 49% d'Aena, els recursos per la gestió privada dels aeroports de Barajas i el Prat i el pla de col·laboració entre el sector públic i privat per a grans obres. El president espanyol considera que l'Estat està "ben posicionat" al país asiàtic, clau per al creixement econòmic, i va destacar la importància de la "diplomàcia econòmica".

Durant les reunions del president espanyol, del que no es va parlar va ser dels drets humans. Zapatero ho va justificar perquè la seva agenda tenia "un marcat caràcter econòmic" i que hi ha altres reunions per parlar de les reformes que la Xina ha de fer. Zapatero avui se'n va a l'illa de Hainan, on ha estat convidat per participar al fòrum Boao, el Davos asiàtic.

Que vinguin

"Benvinguts siguin els diners xinesos, si volen invertir, però no només en les caixes, en el que vulguin", va dir el president de la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA). Visiblement content de la notícia, Isidre Fainé va exposar que "als americans els agraden els diners xinesos perquè financen el seu dèficit". De seguida va recordar la seva bona relació amb el país. "Estarem encantats de captar la seva atenció, són els que més reserves tenen ara", va reblar. I va defensar que les caixes són un bon producte per invertir, però "no a curt termini".

El també president de La Caixa va fer aquestes declaracions durant la presentació dels resultats de les caixes d'estalvis durant el 2010, que van ser de 3.403 milions d'euros, el 22,9% menys que el 2009. Va defensar que la reestructuració del sector financer era necessària perquè "a la vida, si busques seguretat et paralitzes". S'està fent en la velocitat adequada i el Banc d'Espanya "ho ha fet molt bé", va assegurar.

Això sí, per Fainé no s'ha acabat res. "Hi haurà més concentracions, és així". Ho va dir després que el director general de la CECA, Josep Maria Méndez, també defensés que després de les fusions de les caixes n'hi haurà "en altres sectors financers i econòmics en els propers mesos". Les caixes consideren que el mateix esforç que han de fer també l'hauran de fer, més tard o més d'hora, els bancs i les grans empreses.

stats