REFORMA DEL SISTEMA FINANCER
Crònica 15/02/2011

Les caixes mouen fils per suavitzar el futur decret

Últimament cada setmana sembla decisiva per a les caixes i aquesta ho pot ser encara més. La CECA intensifica aquests dies les seves trobades amb el govern per alleugerir les exigències per al sector.

Ariadna Carbonell
2 min
Isidre Fainé, president de La Caixa i també de la Confederació estatal de caixes d'estalvi, en una imatge d'arxiu.

Barcelona.Demà i divendres tornen a ser dates claus per a les caixes d'estalvis. Per començar, la ministra d'Economia, Elena Salgado, exposarà demà al Congrés el seu pla de reforç del sistema financer, que inclou les exigències de solvència diferenciades per a bancs i caixes, i els terminis que tenen les entitats per recapitalitzar-se. Paral·lelament, la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA) reuneix la seva assemblea per analitzar la situació a què es veuran abocades aquestes entitats si prosperen els plans de l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero.

Mentrestant, la patronal del sector fa un últim esforç i intensifica les seves reunions amb el ministeri i el Banc d'Espanya per acostar posicions. Els seus objectius principals: intentar reduir l'exigència del 10% de core capital -reserves i capital per fer front a possibles pèrdues- i, en tot cas, allargar els terminis per recapitalitzar-se. Tot, abans del consell de ministres de divendres, en el qual, si no hi ha canvis d'agenda, el govern espanyol aprovarà el reial decret llei de reforma del sector financer.

Les caixes haurien d'aconseguir capital per valor d'uns 20.000 milions d'euros -segons les previsions del govern espanyol- abans del setembre, quan seran examinades. Entre les opcions que tenen les entitats per capitalitzar-se, la més ben vista per l'executiu és la sortida a la borsa. Tanmateix, els tràmits legals per cotitzar poden allargar-se més enllà dels límits que pretén el Banc d'Espanya. En tot cas, les entitats ja busquen opcions per evitar la nacionalització temporal. La mateixa CECA començarà d'aquí un parell de setmanes una gira per Àsia a la recerca de possibles inversors, ja sigui a nivell privat o per les previsibles sortides a la borsa que es puguin produir en el sector. La patronal començarà les presentacions a Pequín i, posteriorment, anirà a Singapur, Hong Kong i Tòquio.

Sense consens per al decret

Per la seva banda, el govern espanyol voldria aprovar el decret de recapitalització del sistema financer aquest mateix divendres. Es per això que busca el consens amb els partits polítics per intentar arribar a un acord. No obstant això, de moment només ha aconseguit acostar posicions amb el PNB i Coalició Canària. Els nacionalistes bascos tenen, però, les seves exigències. No donaran suport a la reforma del sistema financer si no permet la fusió de les tres caixes basques.

La resta de partits no afluixen la corda. Convergència i Unió exigeix que es doni més temps a les caixes per dur a terme les reformes. A la Generalitat no volen ni pensar en la possibilitat que el govern espanyol entri al capital de les entitats i pugui prendre decisions. El president del Partit Popular, Mariano Rajoy, rebutja les exigències de solvència del 10% a les caixes perquè hi veu perill que, un cop bancaritzades, puguin ser venudes per sota del seu valor. Des dels sindicats, el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, va més enllà i ahir ja va anunciar que recorreria el futur decret.

stats