REFORMA DEL SISTEMA FINANCER
Crònica 15/04/2011

Les caixes reben el vistiplau als seus plans de recapitalització

El Banc d'Espanya va introduir ahir poques novetats en l'intens procés de reforma del sistema financer. La principal, la sol·licitud formal d'ajuda de la CAM, que s'eleva a 2.800 milions d'euros.

Ariadna Carbonell
2 min
Generalitat, caixes i obra social El conseller Mas-Colell signa el conveni d'enguany flanquejat pels directius de La Caixa  Isidre Fainé i Joan Maria Nin.

Barcelona.Tot i l'expectació creada pel veredicte del Banc d'Espanya pel que fa als plans de recapitalització de les entitats financeres, la decisió del regulador va tenir l'aparença de tràmit. L'organisme presidit per Miguel Ángel Fernández Ordóñez va aprovar els plans que li van remetre ara fa quinze dies les caixes sense afegir-hi ni una coma. Ara el regulador emplaça les entitats que han inclòs entre les possibilitats per captar capital addicional demanar-lo al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) per al dia 28 d'abril. Aquesta és la nova data límit que tenen les caixes per presentar plans complementaris concrets, que han d'incloure mesures de reducció de personal i oficines, segons marca la normativa d'ajudes.

Les dues fusions de caixes que prioritàriament opten per sol·licitar fons a l'Estat són CatalunyaCaixa i NovacaixaGalicia. L'entitat catalana té un dèficit de capital de 1.718 milions d'euros, mentre que la fusió de les caixes gallegues necessita fons per valor de 2.622 milions. Unnim i Caja España-Duero pretenen aconseguir el capital que necessiten sense necessitat d'haver de sol·licitar diners a l'Estat, però, en tot cas, tampoc no descarten aquesta opció. Per tant, també hauran de presentar documentació complementària al regulador. Unnim es decanta per buscar una integració en alguna de les fusions de caixes -excepte Bankia i Mare Nostrum- ja existents. Pel que fa a Caja España-Duero, no necessitaria cap injecció de capital si finalment tanca un acord d'integració amb Unicaja.

Tot i que només fa quinze dies des que les entitats van presentar les estratègies per millorar la seva solvència, el trencament de Banco Base va obligar el regulador a recalcular les necessitats de les quatre caixes que integraven aquest sistema integral de protecció (SIP). El Banc d'Espanya va informar que Caja Mediterráneo (CAM) havia sol·licitat a l'Estat 2.800 milions d'euros. Per contra, les tres entitats restants -Caja Extremadura, Cajastur i Caja Cantabria- van presentar un nou acord d'integració. El renovat Banco Base necessita 519 milions d'euros per assolir la solvència exigida per la normativa financera, és a dir, un capital bàsic -reserves i capital per fer front a possibles pèrdues- d'un 10%.

Bankia, Banca Cívica, Banco Mare Nostrum i l'antic Banco Base optarien, o bé per sortir a borsa o bé per intentar col·locar un mínim d'un 20% del seu capital entre inversors particulars. A més, els quatre bancs que van suspendre l'examen de solvència del Banc d'Espanya -Barclays, Bankinter, Deutsche Bank i Bankpyme- compliran les noves exigències posant en marxa ampliacions de capital o emissions de bons convertibles.

L'obra social catalana

Les caixes catalanes destinaran 30 milions d'euros a finançar projectes socials en conveni amb la Generalitat, un 11% menys que l'any passat, a causa de l'evolució negativa dels resultats de les entitats. La Caixa aportarà 27,2 milions, i, a molta distància, Unnim hi destinarà un milió. També participen en aquest conveni, que fa 14 anys que se signa, CatalunyaCaixa, Caixa Penedès i Caixa Laietana. Salut, cultura i educació coparan les partides.

stats