REFORMA DEL SISTEMA FINANCER
Crònica 28/04/2011

Les caixes s'expliquen (poc) al Parlament per primera vegada

Ariadna Carbonell
2 min
El representant de La Caixa, Jordi Gual, respon a les interpel·lacions dels diputats, que modera Antoni Fernández Teixidó.

BarcelonaEn els seus més de cent anys de vida, les caixes no havien passat mai pel Parlament. Ahir es van redimir, però només a mitges. Els diputats de la comissió d'economia, finances i pressupost no van rebre dels representants de la banca gaire més informació de la que han conegut en els últims mesos a través de la premsa.

Les nou entitats espanyoles a les quals el Banc d'Espanya obliga a millorar els nivell de solvència -entre les quals hi ha les catalanes CatalunyaCaixa, Unnim, Laietana (Bankia) i Caixa Penedès (Mare Nostrum)- tenen fins avui per detallar els plans genèrics que van trametre al regulador. Tot i això, d'aquest punt no en van fer esment en la compareixença d'ahir. En part, perquè els portaveus dels grups parlamentaris van encarar la sessió amb preguntes genèriques sobre el sector i poc lligades al futur de cada caixa.

Però si la majoria d'interpel·lacions van ser, en general, poc incisives, les respostes tampoc van aportar idees clares. Hi ha, però, una excepció. Jordi Cañas, diputat de Ciutadans, va ser, amb diferència, més punyent que la resta. Va exigir al sector una mica més d'autocrítica, i va puntualitzar que seria necessari que s'admetés que algunes caixes han estat mal gestionades. Cañas també va llançar la pregunta sobre els motius de la creació del FROB per assistir a les entitats en problemes, mentre que aquest tipus d'instrument no existeix per a les empreses i els autònoms. A més, Cañas va interpel·lar els representants de les caixes en diverses intervencions sobre el moment en què preveuen tornar a obrir l'aixeta del crèdit per afavorir l'activitat econòmica de les empreses.

La majoria d'aquestes preguntes va quedar sense resposta o va obtenir una explicació difusa de les entitats -que no van enviar a la Ciutadella les seves cares més visibles-. Jordi Gual, economista en cap de La Caixa, va explicar que, de la mateixa manera que les empreses i les famílies volen tenir més accés al crèdit, també la banca necessita finançament dels mercats internacionals. Segons Gual, aquests fons no arribaran fins que les caixes convencin tothom de la seva solvència.

En l'apartat d'entonar el mea culpa , l'únic que va admetre errors va ser el director d'inversions i riscos de Caixa Penedès. Enric Venancio es va referir a la mala gestió del risc immobiliari que la banca va mantenir durant la bombolla del totxo. En conjunt, la primera compareixença de les caixes va servir per resumir el procés que les entitats han emprès fins ara. Els diputats, però, volen continuïtat i -esperem- més respostes.

stats