EMERGÈNCIES
Crònica 08/10/2011

La campanya d'incendis més atípica

La campanya d'incendis d'aquest estiu és la més atípica dels últims anys. S'han cremat poques hectàrees, però la sequera acumulada i la intensa calor provoquen que el risc de foc s'allargui en ple octubre.

Laura Díaz-roig
2 min
ATAC PER TERRA I AIRE Un incendi a Garriguella i Rabós (Alt Empordà) a mitjans d'agost va cremar unes cinquanta hectàrees de vegetació  i camps. En l'extinció hi van treballar 40 dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat i 19 mitjans aeris  (vuit helicòpters bombarders i dos de comandaments, vuit avions de vigilància i atac i un hidroavió).

Barcelona.No ha estat un estiu negre per als boscos catalans, dels quals només s'han cremat 563 hectàrees, però la d'enguany és, si més no, una campanya d'incendis atípica: la sequera acumulada i la intensa calor de finals de setembre han provocat que la temporada de risc -que normalment acaba el 15 de setembre- no s'hagi pogut donar per tancada. "La gent no és conscient que la campanya no ha acabat. El perill encara no s'ha minimitzat i, en no tenir la sensació de risc, és fàcil que una persona cometi alguna negligència", adverteix el director general de Medi Natural del departament d'Agricultura de la Generalitat, Josep Escorihuela.

Això és precisament el que podria passar aquest cap de setmana en algunes zones, on Protecció Civil ha activat les alertes per la previsió de forts vents. Es tracta principalment de l'Empordà, Tarragona, les Terres de l'Ebre i Ponent. Els episodis de vent no són excepcionals en aquesta època de l'any, però sí que ho és l'estat en què està la vegetació. "Si un arbre no pot xuclar aigua del sòl i la humitat relativa de l'aire és baixa, segueix sent fàcil que hi hagi un incendi", destaca Escorihuela, que es lamenta que, tot i que les nits ja són més llargues i hi ha menys hores d'insolació, caldria més fred per reduir el perill.

Aquest episodi de risc ve acompanyat d'un ambient de tardor en algunes comarques, així que es podria arribar a tenir la sensació "d'alleujament" de la situació, però la realitat és que a la majoria de zones no s'esperen precipitacions.

Històricament Catalunya viu uns estius tranquils pel que fa a nombre d'hectàrees cremades, ja que en els últims cinc anys només s'han sobrepassat les 2.000 en una ocasió, el 2009, quan es van cremar 3.000 hectàrees en 423 incendis. Enguany, des de principis de la campanya d'estiu -està previst que finalitzi d'aquí pocs dies- han cremat 563 hectàrees forestals en 273 incendis, poc més de 200 han estat hectàrees arbrades. Com que estaven molt repartides, l'impacte i el dany ecològic són mínims. Juliol i agost han estat mesos plujosos en comarques de zones de Girona i la franja del Pirineu, però en d'altres, com a Lleida i Tarragona, han sigut escasses i la vegetació està molt seca.

L'incendi més important que hi va haver aquest estiu va ser a la Riba (a l'Alt Camp), on van cremar 300 hectàrees -més de la meitat del total de la campanya d'estiu- i es van haver de desallotjar algunes naus industrials i dues urbanitzacions. El foc es va iniciar prop de la carretera i els forts vents de mestral van ajudar perquè es propagués.

L'activitat humana

L'activitat humana pot arribar a ser un aspecte essencial: "La societat està conscienciada, fa anys que es parla molt d'incendis. El problema és que la gent tingui la percepció que la campanya ha acabat i faci coses que no faria a l'estiu, com llançar una burilla o fer una costellada al bosc", es lamenta el director general de Medi Natural. Des del departament i des de Protecció Civil demanen molta precaució en aquesta primera quinzena d'octubre, fins que les precipitacions redueixin el perill, i que s'evitin les activitats de lleure que puguin comportar riscos en zones forestals a les hores de màxima insolació.

stats