RETALLADES SANITÀRIES
Crònica 25/09/2011

El càncer entrarà a la llista de garantia

El departament de Salut ampliarà la llista d'operacions en què garanteix l'espera. També eliminarà la garantia de sis mesos, per flexibilitzar el temps d'espera segons diferents criteris.

Mònica L. Ferrado
2 min
El conseller  de Salut, Boi Ruiz, durant la seva visita a la Vall d'Aran.

BARCELONA.El pròxim mes d'octubre el departament de Salut presentarà el nou model de gestió de les llistes d'espera i establirà un nou llistat d'operacions prioritàries que inclourà la cirurgia per càncer. Actualment, es garanteix una espera de sis mesos com a màxim per a una llista de 16 operacions, entre les quals no hi és la cirurgia oncològica malgrat que es tracta de pacients que, sovint, van contrarellotge. També es vol incloure l'hèrnia discal i el cateterisme cardíac.

El nou model també vol eliminar la garantia de 6 mesos i flexibilitzar el temps d'espera, que podrà ser més llarg o menys segons la patologia, i que posa en mans dels metges la valoració del temps que ha d'esperar cada pacient. Dependrà de la gravetat, de com es veu afectada la seva qualitat de vida, de si l'espera pot empitjorar la malaltia i de l'eficàcia de la intervenció, explica una portaveu del departament. "En càncer mai podria ser de sis mesos, haurà de ser menys", afegeix.

Reobrir quiròfans si cal

Des del servei d'oncologia de l'Hospital Germans Trias i Pujol s'ha denunciat que des de l'aplicació de les retallades a l'estiu el temps d'espera per a la cirurgia de càncer de pulmó s'ha doblat i els ha obligat a dedicar-hi un quiròfan que fins ara era per a patologies menys greus. A Bellvitge s'han denunciat retards en els diagnòstics. Segons caps de servei d'aquest centre, proves com les colonoscòpies acumulen retards de fins a sis mesos. També denuncien que les operacions de càncer de còlon, de pulmó i de fetge tenen llistes d'espera de tres mesos. Els metges han anunciat que volen elaborar un document específic.

Tot i la denúncia dels professionals d'aquests centres, el departament de Salut de la Generalitat nega que la llista d'espera per a aquestes patologies hagi augmentat i recorda que han repetit diverses vegades que si calia reobrir quiròfans es reobririen. En el cas de l'Hospital Germans Trias i Pujol, des del diagnòstic fins a la intervenció passen, per càncer de mama, 27 dies; pel de pulmó, 27 dies; pel de còlon, 20 dies; pel de pàncrees, 27 dies; pel de testicle, 24 dies; per la neoplàsia cerebral, 23 dies, i pel melanoma, 20 dies, segons dades facilitades pel departament.

Segons Joaquim Casanovas, director de l'ICS, "hi ha gent que pot fer manifestacions flagrants per diferents motius". I afegeix: "Si la demanda assistencial ho requereix, els centres prenen mesures per flexibilitzar els recursos disponibles i habilitar els dispositius necessaris per assumir l'increment puntual". "Quan toca, s'ha de reobrir un quiròfan", puntualitza.

El sindicat Comissions Obreres (CCOO) va denunciar recentment que per a les 16 cirurgies en què ara es garanteixen els sis mesos hi havia desigualtats entre hospitals i casos en què aquest temps s'estava sobrepassant. Per operar-se de cataractes, en una mateixa regió sanitària hi pot haver un hospital on s'esperi 30 dies i un altre on triguin deu mesos.

Més flexibilitat

La flexibilitat no només s'aplicarà a la llista d'operacions prioritàries. També s'aplicarà a la reducció de despeses en els hospitals de l'ICS. El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha anunciat que la reducció de despeses es negociarà centre per centre.

Històricament, el sistema de negociació de l'ICS ha estat aplicar el mateix per a tots. Si el sistema funciona, serà el gerent de cada hospital qui s'acabarà encarregant de negociar l'àmbit i l'esforç dels professionals.

stats