CORRUPCIÓ IMMOBILIÀRIA
Crònica 25/03/2011

El càrtel de Girona es va preparar per al canvi de govern

La investigació del càrtel d'empreses de Girona dedicades a la construcció presumptament conxorxades amb un responsable de GISA avança. La Guàrdia Civil ja ha interrogat 15 empresaris.

Laia Espín
2 min
La seu de l'empresa pública GISA, dedicada  a l'adjudicació d'obra pública.

Barcelona.La investigació de la presumpta trama del càrtel d'empreses de Girona que tenien com a còmplice un alt directiu de l'empresa pública Gisa per pactar preus per guanyar les adjudicacions d'obra pública de la demarcació, ja ha portat a declarar davant de la Guàrdia Civil 15 empresaris i 3 detinguts, entre ells, el directiu de GISA a Girona, Jordi Vergé.

Les conclusions a què ha arribat l'àrea de delinqüència econòmica d'aquest cos policial i que formen part del sumari del cas que instrueix el jutjat número 5 de Barcelona, indiquen que després d'haver analitzat i estudiat la documentació de què disposen consideren que podria haver-hi "pràctiques col·lusòries" -pactes il·lícits- en les concessions de concursos d'obra pública. A l'informe de conclusions de la Guàrdia Civil hi apareix un quadre fet amb Excel on es fan constar obres sota sospita del període 2008-2010. Per exemple, se cita el tercer carril de Maçanet-Fornells, l'ampliació de l'AP-7, el projecte d'ampliació del peatge de Cassà o el tercer carril de Figueres sud - la Jonquera.

Segons la informació que apareix en el sumari del cas, les empreses investigades són Construccions Rubau SA, Aglomerats Girona SA, Rubau Tarrés SA, Agustí Masoliver SA, Xavier Alsina SA, Construccions Fusté SL, Moviterra SA, Arico Forest SL i Servià Cantó SA. Aquest grup d'empreses, presumptament, eren les beneficiàries de la majoria d'adjudicacions d'obra pública de les carreteres de Girona, tal com ja va avançar en la seva edició del 26 de febrer l'ARA.

Converses telefòniques

En un contacte telefònic, transcrit per la Guàrdia Civil, es destaca que el directiu gironí de GISA i Joan Mozo, directiu de Rubau Tarrés SA, detingut per aquesta causa, es discuteixen per la quantitat de diners que ha de rebre Vergé. Finalment, rep 35.000 euros. En altres converses, els agents asseguren que "davant l'imminent canvi de Govern [els implicats] estan contactant amb persones afins a CiU". Mozo valora la possibilitat de poder parlar amb Pere Macias, diputat al Congrés d'aquesta formació. Tanmateix, l'escrit de la Guàrdia Civil recull una conversa en què Robert Lluís Juvinyà, d'Aglomerats Girona, esmenta una trobada amb Ricard Font, que segons els investigadors havia estat un excàrrec de Política Territorial. En una altra conversa, Juvinyà insisteix: "S'ha d'afavorir els d'aquí: hem de treballar els de Girona".

stats