LLIBERTATS A RÚSSIA
Crònica 25/08/2011

El cas Politkóvskaia esquitxa la policia

El Comitè d'Investigació rus ha detingut un ex-alt càrrec de la policia acusat d'ordir l'assassinat de la periodista Anna Politkóvskaia, el 2006 a Moscou. També s'ha identificat l'autor intel·lectual del crim.

Bricio Segovia
2 min
L'escenari del crim Imatge d'arxiu de la policia investigant l'assassinat d'Anna Politkóvskaia, el 7 d'octubre del 2006.

MoscouCinc anys després de l'assassinat de la periodista Anna Politkóvskaia, Rússia ha detingut el presumpte organitzador del crim. Aquesta captura ha coincidit amb la identificació de l'autor intel·lectual de l'entramat criminal, anunciada ahir pel Comitè d'Investigació (CI) rus. "La investigació disposa de dades sobre la persona que presumptament va encarregar el delicte. Tot i així, creiem que encara és d'hora per difondre aquesta informació", va dir ahir als mitjans locals el portaveu de CI, Vladímir Markin. Això marca un progrés significatiu en el controvertit cas, que fins ara no tenia resposta a les incògnites que envolten la mort de la periodista russa, assassinada el 7 d'octubre del 2006 al portal de casa seva a Moscou.

Dmitri Pavliutxénkov, un extinent coronel de la policia, és sospitós d'organitzar el grup de sicaris que va matar Politkóvskaia i de facilitar-los l'arma del crim. "Segons la investigació, Pavliutxénkov va rebre l'ordre d'un desconegut a canvi de diners i va acceptar", va indicar Markin. La detenció, que es va executar dimarts després d'un interrogatori, va ser anunciada en primera instància per representants de la publicació Nóvaia Gazeta , on escrivia Politkóvskaia. El bisetmanari rus es va implicar en el cas des d'un començament amb una investigació paral·lela a l'oficial.

Una cara coneguda del cas

Pavliutxénkov no és una cara nova en la investigació. En el primer procés judicial ja va ser testimoni de la fiscalia en diverses ocasions. "Durant molt de temps va aconseguir induir a errors els investigadors presentant-se com una important font d'informació", va assenyalar als mitjans russos el redactor en cap adjunt de Nóvaia Gazeta , Serguéi Sokólov.

Després de la detenció de Pavliutxénkov, el CI va demanar l'autorització per arrestar-lo. S'espera que avui el tribunal es pronunciï sobre l'afer. L'acceptació de la sol·licitud donaria llum verda per començar el procés judicial contra l'expolicia.

Politkóvskaia va guanyar nombrosos guardons internacionals pels seus articles i llibres, sempre crítics amb l'aleshores president de Rússia, Vladímir Putin, i amb les contínues vulneracions dels drets humans perpetrades al Caucas del Nord. En el moment de la seva mort, la periodista preparava un article sobre les tortures sistemàtiques a Txetxènia que cinc dies després del crim va publicar Nóvaia Gazeta .

L'assassinat de Politkóvskaia va posar de manifest la falta de seguretat dels periodistes a Rússia. El cas va ser condemnat per la comunitat internacional, que va exigir a Moscou que acabés amb els crims impunes.

Data límit, 7 de setembre

Al maig les autoritats van arrestar el txetxè Rustam Majmúdov com a presumpte autor material de l'assassinat. Dos dels seus germans i dos imputats més ja havien estat jutjats i absolts el 2009 per un jurat popular que no va trobar proves concloents que els vinculessin al cas. Uns mesos més tard, el Tribunal Suprem va revocar la sentència absolutòria i va demanar que s'obrís un nou judici. El 7 de setembre és la nova data límit per tancar la investigació.

stats