Crònica 11/11/2011

Un cas de possible trastorn mental

Laura Díaz-roig
2 min

BARCELONA.Passaran dies fins que els psiquiatres i psicòlegs forenses puguin determinar què va passar ahir a casa de Marcelo R.O., tot i que, segons els experts, el més probable és que es tracti d'un cas de trastorn mental que pot manifestar-se de diverses maneres i que no té una patologia general.

"El trastorn pot arribar gradualment, amb signes que es van manifestant a poc a poc, o bé la persona pot patir de cop i volta un quadre agut", diu Francesc Vilà, psiquiatre de la Fundació Cassià Just. En el segon cas, com que es tracta d'una persona adulta, és probable que els signes ja haguessin aparegut abans, però que fossin "tous", poc perceptibles. Per la seva banda, un altre expert, el catedràtic de personalitat, avaluació i tractament psicològic de la UB, Antonio Andrés Pueyo, també relaciona els fets d'ahir amb un trastorn mental que podria estar combinat amb el consum de drogues, com la cocaïna i l'alcohol.

Els dos coincideixen a destacar que encara falta conèixer molts elements per poder explicar el trastorn, com ara saber si tenia antecedents, fet que els Mossos d'Esquadra encara investiguen. "Hem de veure els antecedents, l'historial mèdic, si havia patit intents de suïcidi o si tenia conflictes amb la seva dona, veure si té antecedents de violència domèstica", diu Andrés Pueyo, que assegura que els casos de trastorns psicòtics són patologies molt individualitzades, per la qual cosa es fa difícil generalitzar.

"Una situació d'estrès o irritant no pot portar una persona a fer una cosa així", diu el catedràtic, que diferencia aquest cas en què el mateix assassí confessa el crim i no hi ha un motiu aparent d'altres casos en què els pares, portats per una situació d'estrès provocada -per exemple, per la ruïna econòmica- maten els seus fills amb la convicció que "els evitaran el patiment" i que, en moltes ocasions, intenten suïcidar-se després.

Deliris com somnis

Vilà explica que en el moment de cometre l'assassinat, la persona que pateix un trastorn mental amb deliris es deixa portar per l'alienació mental i no és fins després de l'acte que és capaç d'explicar-se el que ha fet. "Té la mateixa construcció que un somni, que no es pot interpretar fins més tard. Un estat de segona consciència", explica. També cal tenir en compte l'estat en què els Mossos van trobar Marcelo O.C.: encara seguia delirant i va caldre portar-lo a l'hospital per sedar-lo abans de poder tornar al domicili per reconstruir els fets. Un dels aspectes que més va sorprendre els veïns ahir van ser els crits de l'acusat, que assegurava des del balcó que el dimoni li estava parlant. Vilà destaca que mencionar el dimoni no és comú en aquest tipus de patologies, ja que habitualment els casos de deliris en la societat moderna no es relacionen amb fets religiosos sinó que hi apareixen altres tipus de fantasies. "El fet que hagi mencionat el dimoni pot estar relacionat amb la cultura de l'acusat", destaca.

stats