MEMÒRIA HISTÒRICA
Crònica 18/08/2011

El castell de Montjuïc serà la seu del Memorial Democràtic

Sílvia Marimon
2 min
Joana Ortega i Jaume Ciurana davant el castell de Montjuïc ahir al matí.

Barcelona.Mig any després del tancament de l'Espai Memorial Democràtic de la Via Laietana perquè l'edifici no garantia les mínimes condicions de seguretat, el govern català ha anunciat que el castell de Montjuïc serà la nova i "definitiva" seu de l'entitat. L'Ajuntament cedirà aquest espai a la Generalitat i, a la tardor, el Memorial podrà començar a exhibir les seves exposicions. L'altra incògnita, qui serà el nou director del Memorial després de la dimissió de Miquel Caminal el gener passat, no es desvelarà fins a l'octubre, quan es decideixi la nova junta directiva.

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, estan convençuts que la fortalesa militar és la millor ubicació per al Memorial. En opinió d'Ortega, el castell de Montjuïc és "un símbol important" i va recordar que va ser l'escenari d'alguns dels episodis més tràgics de la història de Catalunya, com l'afusellament de Lluís Companys, el 1940, o del pedagog Francesc Ferrer i Guàrdia, acusat d'instigar la Setmana Tràgica, el 1909.

L'opció de rehabilitar el cèntric edifici de la Via Laietana va ser descartada, perquè "el cost era massa elevat", va assegurar Ortega. La vicepresidenta del Govern va insistir que el Memorial ha de tenir una visió imparcial de la història.

La notícia de la nova seu no ha entusiasmat gaire les entitats que durant anys van reivindicar el Memorial i que formen part del consell de participació de l'entitat. A Enric Pubill, president de l'Associació Catalana d'Expresos Polítics, l'indigna que ni se'ls hagi consultat i que s'hagi hagut d'assabentar de la notícia per la premsa: "És un menyspreu i no crec que aquesta nova seu serveixi per a les funcions que tenia encomanades el Memorial, es convertirà en un museu, destí de viatges guiats i de visites turístiques".

El Memorial Democràtic també ha tingut retallades. El pressupost es va veure reduït en un 29%.

stats