CAIGUDA DEL CONSUM
Crònica 21/06/2011

Cada català es gastarà 57 euros a les rebaixes, la xifra més petita en 10 anys

La FUCI estima que gastarem un 21% menys que l'any passat a les rebaixes. Comprarem només el que ens sigui imprescindible. En canvi, comerciants i botiguers són optimistes amb la campanya.

T. Gutiérrez / A. Carbonell
2 min
Dos joves carregats de bosses durant la campanya de rebaixes d'hivern, que es va tancar amb una lleugera millora de vendes.

Barcelona.Arriba l'estiu i per tant les rebaixes ja són a prop. Tot i això, la crisi econòmica ha canviat l'escenari i els càlculs de la Federació d'Usuaris i Consumidors Independents (FUCI) no fan preveure llargues cues com les que hi havia abans a les botigues i als centres comercials. Segons la FUCI, els catalans destinaran de mitjana 57 euros a les rebaixes, que a Catalunya començaran l'1 de juliol i s'allargaran fins a finals d'agost. La xifra és força més baixa que els 72 euros que ens vam gastar l'any passat o els 95 que ens vam gastar el 2009, i s'allunya molt dels 140 euros que ens gastàvem, de mitjana, a les rebaixes l'any 2006.

I és que tal com deia ahir a l'ARA la presidenta d'aquesta associació de consumidors, Agustina Laguna, "hem passat d'anar a les rebaixes per renovar el vestuari a comprar el que és absolutament imprescindible". Per aquesta experta en consum, les xifres "evidencien la crisi econòmica que pateixen els consumidors amb menys recursos". Es tracta de la previsió més baixa des de la introducció de l'euro.

Tanmateix, aquestes dades no quadren amb les previsions que els comerciants fan per a la campanya. Jordi Vilaprinyó, president de l'Agrupament de Botiguers i Comerciants de Catalunya (ABC), titlla els resultats de l'enquesta de la FUCI de "catastrofistes". Vilaprinyó creu que la gent s'està esperant a l'arribada de les rebaixes per comprar. En aquest sentit, assegura que hi ha molta gent que no ha perdut poder adquisitiu i que, tot i la crisi, continuaran esperant els descomptes d'estiu. En tot cas, el president de l'ABC estima que la despesa pot caure "al voltant d'un 10%, però que serà bastant superior als 57 euros per persona".

No obstant, la FUCI justifica els resultats de la seva enquesta apel·lant a la manca de confiança i a la prudència dels ciutadans davant la crisi. En aquest sentit, Agustina Laguna explica que la compra compulsiva ha perdut punts. "Ara a les rebaixes es compren coses de primera necessitat, la gent simplement s'espera per comprar-les, van de rebaixes amb una llista i només es compren coses imprescindibles". La roba i els complements segueixen sent els béns més buscats, mentre que els articles de tecnologia i el mobiliari, que en altres èpoques havien tingut molt èxit, han perdut adeptes. Però els comerciants repliquen: "La gent que treballa i té el mateix sou continuarà gastant, especialment aquest any, en què el bon temps ha arribat tard i s'han retardat les compres d'estiu", conclou Vilaprinyó.

En l'àmbit estatal, la FUCI preveu que la despesa mitjana sigui de 50 euros, un 23% menys que l'any anterior. Laguna creu que aquesta xifra tan baixa és una senyal "que hem tocat fons", tot i que reconeix que les tendències en el consum són "imprevisibles" i potser encara baixa més. El que sí que ha crescut és el nombre de persones que aniran de rebaixes: nou de cada deu asseguren que buscaran descomptes durant la campanya estiuenca.

stats