Crònica 19/03/2012

Els catalans lideren la despesa però ja no el consum

A Catalunya, la despesa per persona en alimentació el 2011 va ser de 1.659 euros, la més elevada de l'Estat. No passa el mateix amb el consum, on el país ocupa el quart lloc en la classificació estatal.

B.a.
2 min
Una dona gran comprant al mercat del Ninot, al barri de l'Eixample de Barcelona.

BARCELONA.Mentre que abans de la crisi Catalunya era la comunitat que més gastava i que més consumia, la situació ara s'ha revertit, però només a mitges. La despesa per persona continua sent la més elevada de l'Estat, gairebé 200 euros per sobre de la mitjana. En canvi, s'ha perdut el primer lloc del rànquing pel que fa al consum: mentre que el 2007 cada català va comprar 726 quilos o litres a l'any, el 2011 el consum va caure fins als 700 quilos o litres, un 3,6% menys, segons les dades recollides pel Panel de Consum del ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

En el conjunt de l'Estat, la despesa dels espanyols en el cistell de consum va arribar als 67.520 milions d'euros el 2011, un 0,6% més que l'any anterior. L'increment, però, és enganyós, i s'ha de veure en context. El consum ha baixat un 0,7%, que s'ha vist compensat per la pujada del preu mitjà dels aliments un 1,3%.

L'alimentació és una primera necessitat i, per tant, acostuma a ser la part del consum que queda menys afectada malgrat la crisi, en comparació amb altres tipus de sectors. Tanmateix, la situació excepcional de recessió -amb alts nivells d'endeutament de les llars espanyoles, increment de l'atur i disminució dels ingressos- ha donat com a resultat aquesta caiguda generalitzada en el consum d'alimentació.

Dinar a casa dels avis

Una altra dada que s'extreu del Panel de Consum és que la caiguda no ha estat en la mateixa mesura en totes les tipologies de famílies. Les llars amb fills menors de sis anys van reduir el consum d'aliments per càpita fins als 464 quilos o litres el 2011, un 5% menys respecte a l'any anterior. En el cas de les llars amb fills d'entre sis i quinze anys la baixada va ser de fins al 7%.

En canvi, a les famílies de jubilats es va registrar un consum per càpita de 957 quilos o litres per persona i any, cosa que suposa un increment del 3%. El percentatge que es perd en les famílies amb fills és similar al que guanyen les llars formades per gent gran. Aquestes xifres poden indicar que un dels motius principals perquè les famílies deixin de consumir és la por de quedar-se sense feina, o directament l'atur, ja que és a les llars amb població activa on més s'ha vist afectat el consum.

Les xifres mostren com en alguns casos s'ha hagut de recórrer a la xarxa familiar per cobrir necessitats. Algunes ONG ja han advertit que, per exemple, anar a dinar a casa els avis és una pràctica cada cop més comuna en temps de crisi.

stats