ESCÀNDOL DE CORRUPCIÓ
Crònica 04/07/2011

Poden caure fins a 10 anys de presó a la cúpula de la SGAE

La cúpula directiva de la SGAE va sortir ahir en llibertat però està imputada d'un delicte d'apropiació indeguda "d'especial gravetat" i d'administració fraudulenta. Bautista, a més, d'un delicte societari.

Miquel Codolar
2 min
El president Teddy Bautista i Ricardo Azcoaga van sortir en llibertat sense fiança i amb càrrecs.

Madrid.El president de la Societat General d'Autors i Editors, Teddy Bautista, així com el director general i el financer de la institució, Enrique Loras i Ricardo Azcoaga, respectivament, van quedar ahir al vespre en llibertat amb càrrecs i sense fiança. El jutge Pablo Ruz de l'Audiència Nacional els va imputar un "delicte d'apropiació indeguda d'especial gravetat si es té en compte el valor del frau", que es pot traduir en un màxim de sis anys de presó.

També se'ls investiga per "administració fraudulenta", per la qual cosa la llei contempla fins a quatre anys de presó, i amb aquests ja en sumarien deu. En el cas de Bautista, també se li imputa un delicte societari per haver impedit el dret de participació als socis, segons assenyala la interlocutòria, un delicte que pot suposar dotze mesos de multa. El jutge va deixar en llibertat els imputats perquè considera que la probabilitat que burlin la justícia és escassa. Retirats els passaports, els imputats no podran sortir de l'Estat espanyol.

La SDAE, liquidada el dia abans

Dels altres sis detinguts, també van declarar la cunyada i un treballador de José Neri, el director de la filial digital de la SGAE, la SDAE, i considerat el principal cap de la trama. Aquesta empresa va cessar la seva activitat un dia abans de l'operació de la Guàrdia Civil que va acabar amb la detenció de la cúpula de l'entitat. La dissolució s'hauria decidit al març quan la direcció de la SGAE va considerar que ja no era necessària després que sortís el sistema Teseo de gestió digital dels drets d'autor. La societat dissolta és sospitosa d'haver amagat delictes d'apropiació indeguda entre el 2003 i el 2007. Avui declararan els altres detinguts, entre els quals hi ha Neri.

Després que la majoria dels detinguts fossin posats en llibertat va parlar l'advocat que el 2007 va firmar la demanda de les associacions d'internautes contra la SGAE, José Jover. Va reclamar al ministeri de Cultura que intervingui avui l'entitat per evitar la destrucció de proves que no hagin aparegut fins ara. Va alertar del risc que els imputats accedeixin als seus despatxos.

Un missatge de normalitat

Des de la SGAE el missatge és de normalitat. Esperen que la investigació "farà desaparèixer qualsevol dubte sobre el comportament de la societat d'autors" i mentre duri seguiran fent el possible per col·laborar activament amb la justícia per treure'n l'entrellat. Si es demostra cap delicte asseguren que adoptaran les mesures legals oportunes i reclamaran danys i perjudicis.

La junta directiva de la SGAE va manifestar ahir que, tal com tenia previst, el 12 de juliol es reuniran per escollir president. Caco Senante, membre de la junta, va reivindicar que Bautista està imputat però no condemnat i per això va defensar que Bautista pugui ser reelegit. Les eleccions de l'entitat, el dia abans de les detencions, havien donat una majoria indiscutible a la seva candidatura. El cantant Víctor Manuel, també directiu de l'entitat, va defensar Bautista i va dir que el president de l'entitat estava "amb molta força" i "com una moto" després de ser posat en llibertat.

stats