SERVEIS FUNERARIS
Crònica 27/10/2011

Els cementiris barcelonins ja incineren el 43% dels difunts

Les incineracions són cada cop més habituals i ja representen el 43% del total dels serveis dels cementiris barcelonins. El preu d'aquesta pràctica s'apujarà, al gener, fins als 340 euros.

Maria Ortega
1 min

Barcelona.Les incineracions guanyen terreny entre els serveis funeraris i ja representen el 43% del total dels que s'han efectuat aquest any -fins al mes de setembre- a Barcelona. En termes absoluts, es calcula que es tancarà el 2011 amb prop de 7.100 cremacions. Aquesta tendència a l'alça s'ha accentuat els últims anys i, de fet, les incineracions han crescut un 30% l'últim quinquenni, segons va concretar ahir el director general de Cementiris de Barcelona, Jordi Valmaña, que va destacar que, tenint en compte aquest gir en la demanda, estan "obligats a oferir més sortides com a destí final de les cendres".

Per això han dissenyat, per exemple, uns nous nínxols de vidre per a urnes, a més d'incentivar l'ús dels espais d'espargiment. L'objectiu és fomentar que les cendres es dipositin als cementiris i que les famílies no optin per endur-se-les, com fan encara de manera majoritària (el 70%), cosa que segons Valmaña pot acabar "perjudicant el procés de dol de la família i també el medi ambient en el cas que les cendres s'espargeixin en espais no adequats".

La proposta d'ordenances fiscals de l'Ajuntament de Barcelona preveu apujar un 7% el cost de les incineracions a partir de l'1 de gener, de manera que aquest servei passarà dels 318 euros actuals a 340 (sense comptabilitzar l'urna, que pot costar entre 100 i 1.200 euros), mentre que la taxa dels enterraments s'apujarà d'acord amb l'IPC.

D'altra banda, el cost dels serveis funeraris -tots els previs a l'entrada al cementiri- se situa, de mitjana, entre els 4.000 i els 4.500 euros per a particulars, un 2% per sota del que es pagava l'any passat, segons les dades de Mèmora, l'empresa que gestiona Serveis Funeraris.

stats