CONTROL AERI CONTROL AERI
Crònica 26/03/2011

Un centenar de falcons vigilen els aeroports catalans

Josep Ferrer
2 min
Un centenar de falcons vigilen els aeroports catalans

La seguretat als aeroports és bàsica i essencial. Els viatgers han de superar estoicament i pacientment un munt de controls policials abans de poder pujar a un avió. El que potser la majoria desconeix és que hi ha uns altres vigilants, que no entorpeixen, que no molesten, que no fan mai vaga i que "són indispensables, una peça clau per a la seguretat de qualsevol aeroport". Es tracta dels falcons, uns rapinyaires que vetllen perquè cap ocell entorpeixi les maniobres d'enlairament i aterratge dels avions. Als aeroports catalans n'hi ha un centenar.

"Al falcó li ensenyem a fer exercicis per intimidar les aus i evitar que s'estiguin dins del recinte aeroportuari -explica Francisco Javier Garcia, cap de falconers de l'aeroport de Barcelona-. L'objectiu no és caçar, però si ho fa el recompensem". El recompensen amb guatlles, coloms o pollets, la seva dieta. Els falconers mimen els seus animals. Garcia explica que cada dia els pesen i els donen la quantitat justa d'alimentació: "Perquè el que hem d'intentar aconseguir és que el greix es converteixi en múscul per treure'n el màxim profit i que voli perfectament".

Per fer la seva feina els falconers van acompanyats de gossos i també, si és necessari, fan servir equips de so, bales de fogueig, làsers a la nit i paren trampes per atrapar els xoriguers i altres espècies protegides que després alliberen a 50 quilòmetres de distància. L'aeroport de Barcelona, pel seu volum de trànsit i perquè està situat en un delta, al mig de dos espais naturals, el Remolar-Filipines i la Ricarda, té una setantena de falcons dividits en tres equips -nou persones-, que treballen els 365 dies de l'any des que surt el sol fins que es pon. A l'aeroport de Reus hi ha permanentment dos falconers amb 16 falcons; a Sabadell es disposa d'un equip a l'aeroport els dilluns, dimecres i divendres mentre que la resta de dies hi van si és necessari.

L'aeroport de Girona-CostaBrava no té aquest servei, ja que pràcticament no hi ha ocells ni és un lloc de pas d'aus migratòries. I al de Lleida-Alguaire tampoc hi ha falconers.

Un mètode segur

A diferència d'altres rapinyaires, com l'àliga, el falcó és ornitòfag, és a dir, només caça i menja aus. La seva presència i el seu vol és suficient per espantar qualsevol ocell. "No és un mitjà mecànic, sempre varia i les aus mai s'hi acostumen", assegura el falconer Francisco Javier Garcia.

Malgrat els avenços tecnològics i científics, l'ús de falcons per foragitar aus, tant als aeroports com als camps de conreu o en indrets amb presència massiva puntual d'aquests animals, és a hores d'ara el mètode més eficaç i segur. "Si hi hagués una tècnica millor ja l'hauríem aplicat", afirma Garcia, que treballa a l'aeroport de Barcelona des de l'any 1996, quan es va crear el servei de falconeria.

stats