Crònica 10/12/2011

Cristina Gallach "La cessió de sobirania tan gran que s'ha aprovat ens reforça"

1 min
Cristina Gallach creu que l'acord de la cimera reforça l'eurozona.

S'ha creat una nova unió pels països de l'euro al marge de la UE?

Ara hi ha molt de debat públic sobre l'Europa a dues velocitats o les dues Europes perquè la terminologia encara no està definida. Tenim una cosa sense nom, un acord que ha d'escriure la lletra petita.

S'han consagrat les dues Europes, la del mercat únic i la de l'euro?

L'Europa del mercat únic és la del Tractat de Lisboa que es confirma i continua, i hi ha uns quants governs -ja veurem quants- que avancen en la integració política i econòmica.

Qui controlarà democràticament aquest acord entre governs?

Els govern que seuen al voltant de la taula han estat elegits democràticament, però cal trobar la manera de crear passarel·les amb les institucions europees que ja existeixen.

S'ha imposat la idea de Tractat a 17 que volia Nicolas Sarkozy?

És un acord perquè hi guanyi tota l'eurozona. Si a més s'hi sumen la gran majoria de països excepte un, el Regne Unit, això li donarà encara més capacitat d'actuació. Aquesta via per reforçar l'euro podria millorar tota la UE.

Ho interpretaran així els mercats?

Ho haurien de fer encara que no tinguin totes les dades. L'objectiu final del que s'ha aprovat és una cessió de sobirania tan gran que ens reforça.

I Washington i Pequín?

Ho han de rebre bé. Els Estats Units ens han demanat explícitament unió i estabilitat, i per a Pequín com més ens reforcem millor.

stats