Crònica 24/07/2011

Un cibernauta contrari a l'islam i els immigrants

M.v.
2 min
La imatge d'Anders Behring Breivik al seu perfil de Facebook.

¿Què va passar pel cap d'Anders Behring Breivik, noruec de 32 anys, quan divendres va cometre la doble massacre? De moment, la pregunta queda sense resposta. Les seves petjades a internet aquests últims mesos el retraten com un home molt actiu, i agressiu, a l'hora d'escriure els seus pensaments en diferents fòrums d'internet contra la immigració i la religió musulmana.

"Al llarg de la història, l'islam ha estat responsable de la mort de 300 milions de persones; el comunisme, 100, i el nazisme, entre 6 i 20 milions. Totes les ideologies de l'odi s'han de tractar de la mateixa manera", va deixar escrit al web d'ideologia ultradretana noruec Document.

"¿Quan el multiculturalisme deixarà de ser una ideologia dissenyada per destruir la cultura, les tradicions, la identitat i els estats nació europeus?", va dir en un altre comentari al mateix web, on es va definir com a admirador de Geert Wilders, el polític holandès polèmic per les seves idees contra l'islam.

A més del web Document, el fil del seu rastre a la xarxa porta també al portal suec Nordisk, un conegut punt de trobada de l'ultradreta escandinava, on l'atacant hi tenia també un perfil obert.

Anders Behring Breivik va néixer en un barri benestant d'Oslo i es va formar com a consultor. La gent que el va tractar el van descriure ahir com un home ben educat, simpàtic i una mica tímid. Aquest membre de la francmaçoneria, va militar de jove a les joventuts del Partit del Progrés, la principal formació opositora a Noruega de tendència conservadora i populista, i va continuar vinculat al partit fins l'any 2007, quan va ser donat de baixa per no pagar les quotes.

"No va ser molt actiu i ens ha costat molt trobar algú que el recordés", va dir ahir Siv Jensen, la líder d'aquest partit amb postulats restrictius en el capítol de la immigració. "És molt trist que hagués militat a les nostres files", va concloure.

Nou a Facebook i Twitter

A Facebook, l'agressor havia obert un compte feia només uns dies en què es definia com a cristià ultraconservador amant de la caça i el debat polític. No hi tenia encara cap amistat.

A Twitter també havia obert feia només uns dies un compte des del qual va publicar el 17 de juliol un únic i enigmàtic missatge: "Una persona amb una creença és igual a la força de 100.000 que tenen només interessos".

stats