RESPOSTA A LA CRISI
Crònica 26/03/2011

La cimera anticrisi no acontenta ningú

Sara González
4 min
Com a la casa blanca L'escenografia de la compareixença d'Artur Mas ahir al Palau de Pedralbes recordava les dels presidents dels Estats Units.

BarcelonaSi la intenció d'Artur Mas era sortir victoriós de la cimera anticrisi i amb un gran acord sota el braç, ha fracassat. Però si en canvi l'objectiu era escenificar un cert grau d'entesa, ho ha aconseguit. La gran cimera que havia de traçar un full de ruta concret i precís per superar la recessió econòmica va concloure ahir amb un pacte de mínims i sense unanimitat que l'oposició i els sindicats van denunciar sense embuts. Una declaració d'intencions lluny de les concrecions anunciades a so de bombo i platerets per l'executiu, que té suports polièdrics. El document de conclusions també rebaixa les expectatives sobre el concert econòmic i relega a un evident segon pla el liberal informe del consell d'assessors que lidera el president d'Abertis, Salvador Alemany. Aquest va ser el resultat tangible de sis hores de trobada entre Govern, oposició i agents socials al Palau Reial de Pedralbes.

El Govern va intentar vestir-ho com un gran triomf, amb posada en escena estil Casa Blanca inclosa, però el contingut, humil, poc tenia a veure amb la pompositat de la compareixença de Mas. "Ha estat una cimera extraordinàriament positiva", va assegurar el president, que va celebrar el "to propositiu" dels participants i va anunciar que el conclave tindria continuïtat d'aquí uns mesos. El president va reconèixer que no hi havia consens en tots els punts, però sí "àmplies majories" en cadascun.

Però l'oposició, en un modest faristol en una sala de reduïdes dimensions de l'altra banda del Palau, no es va mossegar la llengua per lamentar tant les formes com el contingut. Precipitació, mala organització, inconcreció, poc diàleg i, per postres, un greuge comparatiu a l'hora de comparèixer. El repertori de descrèdits va ser extens. Només ERC, seduïda per una mínima menció del pacte fiscal, va ser pietosa.

L'Acord Estratègic revifa

"La cimera ha estat una oportunitat mal aprofitada per aconseguir un gran acord de país", va etzibar el portaveu del PSC, Joaquim Nadal, que, amb la voluntat d'endurir el seu paper a l'oposició, es va comprometre a "combatre la deriva antisocial" del Govern. L'exconseller, que amb l'objectiu de sentir-se més còmode en l'acord de mínims va reivindicar l'aportació socialista, va insistir que no es tracta d'un sol acord, sinó d'un document que aplega majories àmplies i discrepàncies. Que la cimera fixi que la comissió parlamentària del pacte fiscal ha de concloure la seva feina abans del 31 d'octubre és "inacceptable", perquè va contra la sobirania del Parlament. Això sí, Nadal no va dubtar a treure pit perquè Mas accepti rellançar l'Acord Estratègic del tripartit.

La líder del PP, Alicia Sánchez-Camacho, dolguda perquè l'informe dels experts que tant la satisfeia hagi quedat en un calaix i perquè Mas, almenys de cara a la galeria, no vol ni sentir a parlar de copagament ni de contracte únic, no va seguir la tònica d'apropament a Mas d'altres vegades. "Catalunya no està per un acord de mínims", va lamentar Camacho, i va instar el cap de l'executiu a tirar pel dret de la mà del PP i les organitzacions patronals.

Però els dards més verinosos els va llançar el líder d'ICV, Joan Herrera. Després de lamentar "la dutxa neoliberal" d'una hora i mitja de durada protagonitzada pel consell d'assessors al matí, va afirmar rotundament que, per ell, la cimera havia estat "un desastre" i que no hi havia pacte "ni pel mètode ni pel contingut". Per Herrera, un acord implica diàleg, esforços compartits i cessions per les dues bandes, tres pautes que va denunciar que eren inexistents. "La reunió real va començar a les sis de la tarda", va criticar.

Va començar lamentant la "improvisació" amb la qual actua el Govern, però ERC, que busca tornar a la centralitat política malgrat la seva debilitada presència al Parlament, va celebrar algunes "bones notícies" de la cimera. "El concert econòmic va fent via. La comissió ja té data", va felicitar-se el president d'ERC, Joan Puigcercós. Però el cert és que al document final de la cimera la proposta de concert explícit que tant incomodava el PP i el PSC ha passat de ser exigida com un nou model de finançament per recaptar, gestionar i inspeccionar els recursos de Catalunya a ser una simple data imposada a la comissió.

Llei contra la burocràcia

Descafeïnats i de mínims. Entre els sis acords als quals es va arribar a la cimera, com ja avançava el document de negociació que el Govern va fer arribar als participants la nit abans de la cimera, hi ha la simplificació i la reducció de càrregues administratives per a la ciutadania i l'activitat productiva. La consigna és menys burocràcia i més agilitat. Mas va assegurar que el Parlament elaboraria un projecte de llei marc abans de l'agost.

El segon acord estableix la necessitat d'integrar les tres modalitats de formació professional per adaptar-la al model productiu, mentre que el tercer se centra a establir un model de gestió de les infrastructures de transport estratègic, com ara el Corredor del Mediterrani i l'aeroport del Prat i reformar la llei de ports, una proposta que no té el vistiplau dels socialistes.

Racionalitzar el marc fiscal de l'activitat productiva, com ara l'impost de societats, i simplificar l'IVA, forma part del quart acord, una petició que haurà de ser traslladada a Madrid. Fomentar l'ocupació amb un programa que es desplegarà en els dos pròxims anys i la inclusió d'un vague sisè punt de compromís amb els sector socials més perjudicats per la crisi són els punts que tanquen els acords.

Però a la cimera també es van pactar sis encàrrecs que es faran al consell, per ara ignorat, que lidera Alemany i que han d'estar acabats d'aquí un mes. Davant les queixes, Mas va suggerir als partits que fessin els mateixos encàrrecs a qui consideressin convenient. L'objectiu és traçar unes orientacions estratègiques per trobar noves vies de finançament en el sector privat, apostar per la política industrial i trobar un model flexible per a l'activitat de pimes i autònoms. També es demanarà consell per augmentar la interrelació entre recerca, innovació, universitat i activitat productiva, mesures per fomentar l'esperit emprenedor i obrir el debat energètic.

Mas, com Nadal, va desvincular la cimera dels debats de pressupostos, que sense majoria al Parlament també serà difícil: "Això són figues d'un altre paner". Allà haurà de concretar. Però no li caldran unanimitats. Amb 68 diputats ja podrà tirar pel dret sense tantes renúncies.

stats