MEDI AMBIENT
Crònica 09/07/2011

Un de cada cinc focs és intencionat

Un de cada cinc incendis forestals que es declaren a Catalunya són intencionats, segons dades del Departament d'Interior. La principal causa, però, són les negligències, que representen un 40% dels focs.

Marta Català
3 min
Pilot dels bombers Xavi Saltor és pilot d'helicòpter dels Bombers de la Generalitat i un dels encarregats de treballar en la supervisió dels incendis.

Barcelona.Des de principis d'any s'han declarat a Catalunya prop de 300 incendis forestals, i això que tot just ara ha començat l'època de més risc. Ahir mateix a Girona, un foc forestal a tocar del cementiri vell, va cremar unes tres hectàrees i va obligar a desallotjar uns 35 veïns del barri de Torre Gironella. No se sap encara l'origen de l'incendi, però el departament d'Interior assegura que la causa principal dels focs dels últims 10 anys són les negligències, que són el 40%, la qual cosa demostra fins a quin punt hi ha la mà humana darrere dels incendis. Si aquest percentatge ja és preocupant, el que realment neguiteja el Govern és que la segona causa que s'amaga darrere els incendis forestals és la intencionalitat, que és l'origen del 22% dels focs. Els accidents representen el 13%, que és el mateix percentatge que s'atribueix a les causes naturals. Només el 12% restant dels incendis tenen un origen desconegut, "una xifra baixa" que la Generalitat atribueix a la bona gestió en la investigació.

Per comarques, el Pallars Sobirà, l'Alt Empordà, el Pallars Jussà, el Montsià, la Vall d'Aran i la Terra Alta encapçalen el volum d'hectàrees cremades durant aquesta primera meitat d'any.

Les previsions d'estiu

Pel que fa a les previsions pel 2011, són millors que les del 2010 perquè els agents forestals gairebé han netejat tota la vegetació caiguda per les fortes nevades del 2008, tot i que "encara queden focus de vegetació sense netejar, però s'han obert camins i està gairebé tot net", adverteix el director general de Medi Natural, Josep Escorihuela. Amb tot, la Generalitat manté l'alerta i tant els Bombers com els agents forestals vigilen per aire i per terra les muntanyes però sobretot els boscos de les Terres de l'Ebre: "Tot està molt sec malgrat les pluges; les altes temperatures que estem tenint ens porten a una situació de risc", explica el director general de Prevenció i Extinció d'Incendis del departament d'Interior, Jordi Gassió.

Xavi Saltor, pilot dels Bombers de la Generalitat, es juga la vida cada cop que puja a un helicòpter i sobrevola els boscos quan l'alerten que hi ha un incendi: "Però ho faig perquè m'agrada i m'omple de satisfacció". És una de les prop de 7.000 persones entre bombers, agents forestals i voluntaris que treballen aquest estiu en l'extinció d'incendis. Un estiu que es presenta més complicat a causa de les altes temperatures: "S'ha de tenir cura i vigilar el bosc", repeteix Escorihuela.

Uns 5.705 bombers treballen a la campanya d'estiu amb un reforç de 1.037 persones entre voluntaris i agents forestals. "És important que la gent no vagi als boscos quan la vegetació està seca i considerem que hi ha risc", diu el director general de Medi Natural.

La campanya d'incendis d'aquest any inclou com a novetat una càmera incorporada a un helicòpter dels bombers que permet veure focus d'incendis actius al territori i supervisar l'evolució del foc en tot moment. Saltor és un exbomber convertit en pilot d'helicòpter dels Bombers de la Generalitat: "M'encanta la meva feina, quan em llevo tinc ganes d'anar a treballar", diu.

Saltor té 34 anys i des del 2003 pilota l'helicòpter dels Bombers en tots els incendis en què el reclamen: "No tinc por, però hi ha focs que clar que m'impressionen, això és evident". Encara no es treu del cap el dia en què cinc companys van morir en l'incendi d'Horta de Sant Joan: "Jo hi treballava, vam fer el que vam poder", explica. I aquells fets dramàtics no s'obliden: "Això queda en el record de tots, aquell dia vaig anar-me'n a casa amb molta tristesa, sabia que estaria tocat durant un temps".

Els helicòpters dels Bombers poden transportar fins a 900 litres d'aigua en un dipòsit i poden fer fins a 25 viatges durant un incendi: "De vegades volem fins i tot dues hores, depèn de la gravetat del foc fem més o menys viatges". Saltor diu que "cada servei que fas en què sents que has ajudat a algú, tornes a casa amb il·lusió". Aquest estiu hi haurà quatre pilots més.

Les millores de la campanya forestal inclouen duplicar els serveis mèdics a bombers, dos caps de guàrdia en horari de màxim risc forestal, i la incorporació de columnes de vehicles que es mouran en funció de la trajectòria del foc. "Aquesta campanya funcionarà en funció de la climatologia", va afegir Gassió.

El mapa de risc

Interior diu que concentra els seus recursos per rebaixar el combustible dels boscos perquè "el seu aprofitament és la millor manera de fer prevenció". El mapa de risc diari evidencia el grau d'alerta i de risc que tenen els boscos a l'hora de patir un incendi forestal. Hi influeix la temperatura, el vent i la climatologia anterior. El mapa per aquest cap de setmana no mostra cap risc extrem.

stats