LA CRISI DEL DEUTE
Crònica 10/09/2011

El cisma al BCE sacseja Europa

Nou contratemps per a Europa. La dimissió del cap dels economistes del BCE, Jürgen Stark, va treure ahir a la llum les discòrdies existents a l'ens emissor sobre com afrontar la crisi del deute.

Isaac Lluch
2 min
El ja excap del gabinet econòmic del Banc Central Europeu, l'alemany Jürgen Stark, és molt crític amb la política de Trichet de comprar deute sobirà.

Berlín.Jürgen Stark no representava la majoria però sí que era una de les veus més enèrgiques dins del comitè executiu i del consell de govern del Banc Central Europeu (BCE). Per copsar la importància que tenia l'economista alemany entre els inversors internacionals només cal repassar com es va estremir ahir Europa al ritme de les fortes caigudes que van viure les borses.

Amb la dimissió de Stark com a cap dels economistes del BCE, l'ens emissor ja no pot dissimular més les fortes divisions internes que ha provocat la nova política monetària europea. Des del maig del 2010 l'entitat presidida per Jean-Claude Trichet ha comprat més de 130.000 milions d'euros en bons dels països més endeutats de l'eurozona. Des del principi, Stark, juntament amb l'expresident del Bundesbank, Axel Weber, s'hi va mostrar reticent. Però la recent activació d'aquest programa de compra, que en les últimes setmanes es va estendre al deute espanyol i italià, ha acabat fent plegar l'ortodox defensor de l'estabilitat.

Segons el comunicat que va distribuir ahir el BCE, Stark marxa al·legant "raons personals". Al capdavall, per al cap dels economistes del BCE era una qüestió de cons ciència: mai no havia amagat que no coincidia en decisions importants amb els seus col·legues del consell. En una línia de discrepància semblant hi ha el president del Bundesbank, Jens Weidmann.

Amb la dimissió de Stark i l'anterior de Weber -per motius semblants-, les veus alemanyes al BCE gairebé no tenen pes. Això augmenta el pànic dels inversors, perquè, de fet, l'únic país que pot donar estabilitat a l'eurozona es troba ara que no té com comunicar-se amb els altres països des d'una posició important en el Banc Central. Un altre factor que va fer caure ahir les borses va ser el temor que Grècia estigués a punt d'anunciar una suspensió de pagament del seu deute, un extrem que va acabar negant l'executiu grec. Per si de cas, Angela Merkel estaria preparant un pla d'ajuda als bancs alemanys davant un eventual impagament de Grècia, segons Bloomberg.

stats