INICIATIVA LEGISLATIVA CIUTADANA
Crònica 26/03/2011

"Els ciutadans han d'influir en l'agenda política europea"

Democràcia participativa: La feina parlamentària, l'empenta i les ganes d'explicar-se arreu i amb qui sigui li han fet guanyar el títol de 'mare fundadora' de la nova iniciativa legislativa ciutadana

Carme Colomina
3 min
L'eurodiputada hongaresa Zita Gurmai va ser ahir a Barcelona per explicar la iniciativa legislativa ciutadana.

Finalment, després de mig segle, els ciutadans de la Unió Europea podran intervenir directament en la legislació que s'aprova a Brussel·les. Ha començat el compte enrere per la posada en marxa, d'aquí a dotze mesos, de la iniciativa legislativa que permetrà que els ciutadans que reuneixin un milió de firmes puguin presentar una proposta de llei europea.

Cinquanta anys construint la UE de dalt a baix i ara es podrà fer també a la inversa?

I arriba gairebé a l'últim minut per combatre aquesta UE cada cop més populista. Les institucions europees són més fortes, però la gent no se les sent seves. Crec en la democràcia participativa i crec fermament en l'èxit d'aquesta iniciativa. Ha arribat el moment que els ciutadans influeixin en l'agenda política de la Unió. Però hem de ser realistes. Només un 42% dels ciutadans van votar en les eleccions europees i una part ho va fer per forces extremistes.

Falten uns mesos, però ja hi ha organitzacions que hi treballen. Quines iniciatives es preparen?

Sé que es prepara una proposta contra els transgènics. Però és massa aviat. Ara el més important és informar perquè tothom sàpiga que només es poden presentar iniciatives que siguin competència europea. Em preocupa pensar què passaria si, per exemple, ens arriben propostes a favor de la pena de mort o en contra de l'entrada de Turquia a la UE. La Comissió diria que no pot legislar sobre aquests casos, esclar, però si ens posem a discutir sobre aquests temes podem posar en perill tota la iniciativa.

A la Comissió Europea li toca, doncs, el paper del dolent que haurà de rebutjar algunes de les propostes.

La Comissió ha de donar la informació necessària sobre com es pot presentar una iniciativa i què es pot demanar. És una bona oportunitat per atreure els ciutadans, però si fracassem enfortirem el populisme.

Hi ha un risc de frustrar els ciutadans que es mobilitzin i no aconsegueixin fer passar la seva proposta?

Per això tothom ha de tenir molt clar d'entrada quines iniciatives es poden presentar i quines no.

El reconeixement del català com a llengua oficial a la UE seria una iniciativa per presentar?

Europa defensa la llibertat d'expressió en la llengua pròpia i jo entenc la importància del reconeixement i l'ús de la llengua materna, però la pregunta és si aquest és un tema europeu, transnacional. No afecta tota la Unió Europea, així que crec que no seria competència de la Comissió legislar sobre això.

El seu país, Hongria, està tenint una presidència rotatòria de la UE molt qüestionada.

Viktor Orbán ha jugat amb el doble discurs, europeista a Brussel·les i escèptic a casa. La seva reacció a les crítiques de la Unió contra la llei de mitjans hongaresa va ser arrogant i només va empitjorar les coses. Moltes de les seves propostes atempten contra els drets fonamentals. Però finalment comença a perdre popularitat, perquè la gent ja nota a la butxaca els efectes de les seves polítiques econòmiques.

Tres eurodiputats s'han vist involucrats aquesta setmana en un escàndol de suborns a canvi d'influència per a suposats lobis.

És una vergonya. Dos dels tres implicats, a més, eren del meu grup, el socialista, i antics ministres d'Afers Estrangers. Estic decebuda. Si ets membre d'una institució tan important tens drets i deures. Tot això no és bo per a la nostra credibilitat perquè també malmet la dels que ho fan bé.

stats