Reportatge
Crònica 18/01/2011

La ciutat dorm amb un ull obert i els carrers plens de Mossos

Narcís Presas
2 min

Salt va dormir diumenge amb tranquil·litat. Després de dues nits consecutives amb incidents, el blindatge policial va donar resultat i va ser una de les nits més relaxades de les últimes setmanes. El fort dispositiu de seguretat va dissuadir els brètols de qualsevol intent de tornar a sortir als carrers. Dilluns era dia feiner i els carrers del centre es van buidar poc després de la victòria del Barça.

De seguida l'únic moviment que trencava la quietud de la nit va passar a ser el dels cotxes i els furgons dels Mossos d'Esquadra i la Policia Local, que patrullaven atentament pels carrers de tot el municipi. A banda d'això, matinada tranquil·la i íntima, sense gaire gent al carrer. Només algun periodista, algun menor que vaguejava a deshora i això sí, molta policia. Les anades i vingudes dels cotxes policials van ser contínues. Els Mossos van situar la seva seu operativa a la plaça de la Llibertat, a poc més de 200 metres d'on el dia abans els vàndals havien cremat un cotxe. Les dues nits anteriors els objectius prioritaris dels brètols havien estat cotxes i contenidors. Els primers van passar la nit tranquil·lament aparcats al carrer sense patir cap ensurt, i els segons només es van veure alterats pel camió de les escombraries. Salt es va despertar dilluns sense res calcinat i amb l'esperança que el malson del cap de setmana hagi estat passatger.

El testimoni de l'Omae

Això és el que espera Omae Yaguoii, a qui costarà oblidar el que va viure diumenge a la matinada a Salt. El seu pis del carrer Àngel Guimerà va quedar ple de fum i tot el que tenia al balcó se li va cremar. La calor que desprenia el vehicle incendiat al carrer es va enfilar per la façana. "Vaig veure el pis ple de fum i només vaig tenir temps d'agafar els nens i sortir corrents", relata encara amb cara de por.

Assegura que veu constantment "joves dolents" que passegen pel carrer, en referència als vàndals que han cremat contenidors i vehicles el cap de setmana passat. L'Omae, però, no és l'únic que ho afirma. Veïns i comerciants de Salt, a títol individual, critiquen que un grup de menors els tenen "atemorits" i que aprofiten l'edat que tenen per actuar "impunement".

stats