RETALLADES SANITAT
Crònica 26/07/2011

Les ciutats petites no tindran ambulàncies

Els treballadors de les ambulàncies urgents han començat aquesta mitjanit una vaga en protesta per les retallades al sector. La reordenació del servei afectarà, sobretot, les ciutats petites.

Lara Bonilla
2 min
Jornada de vaga a l'hospital del mar Els treballadors de l'Hospital del Mar es van concentrar a les portes del centre i van tallar el trànsit. Només les consultes externes es van veure lleugerament afectades per l'aturada.

BARCELONA.Les retallades també arriben al sector del transport sanitari. El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) està reordenant el servei d'ambulàncies urgents per adaptar-se a les retallades pressupostàries de Salut. La primera mesura ha estat reduir en un 6% el nombre d'hores que les ambulàncies estaran en actiu. Segons el SEM, la qualitat de resposta està garantida, mentre que els sindicats denuncien que els ciutadans ja podrien començar a notar els efectes de les retallades. Lluís Pérez, responsable del transport sanitari d'UGT, assegura que el temps de resposta augmentarà i passarà dels 12-15 minuts actuals a una espera d'entre 20 i 50 minuts. Com a protesta, els sindicats han començat aquesta mitjanit una vaga indefinida al transport sanitari urgent , tot i que el ciutadà no hauria de notar-ho, ja que els serveis mínims imposats són del 100%, ja que es tracta d'un servei essencial.

La reducció del nombre d'hores que treballaran les ambulàncies s'ha fet tenint en compte el volum d'activitat, criteris demogràfics i equitat territorial. S'han reduït les hores de servei d'ambulància a les localitats on es feien menys serveis. "Hi ha zones on no era sostenible econòmicament tenir una unitat 24 hores per fer una sortida o cap", explica Francesc Bonet, director general del SEM. Així doncs, on més es notaran les retallades serà a les ciutats petites de menys de 20.000 habitants que fins ara tenien servei d'ambulància. "A qui li farà l'efecte que perd un recurs és a aquella població petita que ha pogut gaudir d'una unitat en exclusiva però que potser feia 100 sortides a l'any", diu Bonet. "És una qüestió d'estètica -afegeix- perquè, malgrat que no es veurà l'ambulància físicament, en deu minuts arribarà des d'una població veïna". El director general del SEM reconeix que alguna població llunyana se'n pot veure "discretament afectada". "Però garantim la resposta de les urgències i la mateixa qualitat en les emergències", assegura Francesc Bonet.

Que les ambulàncies facin menys hores obliga les empreses subcontractades a fer també retallades i els sindicats denuncien que s'estan destruint llocs de treball. Segons UGT, l'empresa Transport Sanitari de Catalunya, que representa el 37% del sector, ha presentat un ERO que podria afectar unes 200 persones del miler de treballadors.

Serveis mínims garantits

Per tot plegat, el servei d'ambulàncies urgents ha començat una vaga indefinida després que divendres fracassés la reunió de mediació entre els sindicats i la patronal. El servei queda garantit, ja que els serveis mínims són del 100%. "Les emergències no es posen en risc ni els ciutadans queden desatesos", assegura Bonet. Des del departament de Salut s'insisteix a dir que l'assistència sanitària estarà garantida i neguen que la reordenació de l'atenció urgent posi en perill la vida de ningú.

La setmana passada van ser els treballadors del transport sanitari no urgent o programat els que van fer vaga. En aquest sector la retallada serà d'un 12%. Són les ambulàncies que transporten pacients a centres de dia, de rehabilitació, hemodiàlisi, altes hospitalàries o trasllats entre hospitals. Segons el sindicat UGT, les retallades representen 47 ambulàncies menys en servei i la pèrdua d'uns 500 llocs de treball. "Tornarem als nivells del 2003 i el temps d'espera passarà de dues a sis hores", alerta Pérez.

Els sindicats confien reconduir aviat la negociació i que la vaga sigui temporal.

stats