Crònica 13/02/2012

Notis Marias "La classe mitjana sent que l'estan destruint, i per això es revolta"

Alternativa Convençut que el moviment contra l'austeritat necessita un perfil més polític, Marias vol crear un nou partit per a les eleccions que capitalitzi aquest descontentament

C.c.
1 min

POLITÒLEG I MEMBRE DEL MOVIMENT OPOSITOR ALS ACORDS DE RESCATQuin futur té aquest nou pla d'austeritat?

No té cap legitimitat perquè s'aprova sense el suport del poble grec. Aquest Parlament va ser escollit amb un programa polític molt diferent i en unes altres circumstàncies. Ara no poden assumir uns compromisos que tindran efectes sobre el país els pròxims quaranta anys perquè descapitalitza l'estat i empobreix la població.

Tothom està representat en les protestes de la plaça Sintagma?

En termes polítics hi ha principalment forces d'esquerra però aquest diumenge la gran majoria eren gent normal: la classe mitjana, que sent com l'estan destruint, i molts joves, estudiants i també aturats molt enfadats. Hi havia pensionistes i funcionaris que en altres ocasions haurien estat votants dels partits majoritaris. I gent de barris més marginals dels afores d'Atenes.

La classe mitjana és la gran damnificada d'aquesta crisi?

La crisi castiga els petits fabricants, els comerciants, gent que tenia contractes amb l'administració que no han cobrat. La classe mitjana va gastar més del que tenia i ara el govern dicta nous impostos sobre la propietat que no poden pagar. Se sentien segurs del seu nivell de vida i ara veuen que ho perden tot i per això es revolten.

El govern diu que hi ha hagut una responsabilitat col·lectiva.

La primera responsabilitat és política. Per alguna cosa al Parlament avui hi seuen representants dels governs dels últims vint anys.

stats