28/12/2010

Les claus del nou Govern de Catalunya

3 min
Territorial, CDC

Artur Mas ja té el seu primer govern després de culminar un procés llarg i tortuós, portat amb el màxim secretisme però que al final no ha pogut evitar el virus de la filtració. Aquestes són algunes de les claus per entendre la formació del primer Govern Mas.

1.

Per què ha trigat tant a tancar l'executiu?

Artur Mas tenia abans del 28-N una llarga llista de noms, amb dues o tres opcions per càrrec: alguns havien estat sondejats prèviament i d'altres, no. Abans de les eleccions només hi havia segurs dos noms amb la seva casella corresponent: el de Lluís Recoder a Política Territorial i Obres Públiques i el d'Irene Rigau a Educació. D'altres era segur que havien de tenir un paper, com Francesc Homs o Joana Ortega, però no era clar quina seria la seva destinació final. Per què? Doncs perquè segons els perfils triats l'organigrama també podia variar. A més a més calia respectar uns equilibris de partit (entre CDC i UDC), de gènere, de territori i la quota d'independents. Amb aquesta primera llista a sobre de la taula, Mas va començar a fer trucades la tarda del dimecres 23. El procés va ser lent perquè Mas es va trobar de seguida amb les primeres negatives i això va alterar tant el calendari previst com el mateix organigrama. Al final no va ser fins ahir a la tarda que es van desencallar els darrers noms.

2.

Per què costa tant fitxar un independent?

Al contrari del que se sol pensar, els sous que cobren els polítics són molt baixos en comparació amb els de l'empresa privada. Com a mostra, un botó: un dels noms que havien sonat per a la cartera d'Economia, el del president d'Abertis, Salvador Alemany, va ingressar 1,8 milions d'euros l'any 2008. Com a conseller en cobraria amb prou feines 100.000, vint vegades menys. A més, aquests professionals altament qualificats han d'estar disposats a passar d'un còmode anonimat a estar fiscalitzats dia i nit, a oblidar-se de caps de setmana i vacances i ser, a més a més, objecte de crítica constant. Amb aquests precedents s'entén que resulta molt més fàcil cooptar algú de l'àmbit acadèmic, com Mas-Colell o Mena.

3.

Per què hi ha tan poques dones?

El govern de Mas serà un dels menys paritaris de l'estat espanyol (només per sobre de La Rioja, Cantàbria i Melilla), amb només un 25% de dones, tres sobre 12. El pla inicial era que n'hi hagués almenys quatre o més aviat cinc, xifra amb què s'arribava al límit del 40%. Les conselleries que han fallat són Cultura, on es van sondejar dones com Mònica Terribas i Rosa Maria Malet, i també Empresa, on sonava el nom de l'exministra de Ciència amb el PP, Anna Birulés.

4.

Per què tenen tant de pes els exconsellers de Pujol?

En aquest Govern més de la meitat de consellers ja ho han estat anteriorment: cinc amb Jordi Pujol (el mateix Mas, Felip Puig, Irene Rigau, Josep Maria Pelegrí i Andreu Mas-Colell) i un amb Pasqual Maragall (Ferran Mascarell). De la resta, gairebé tots van ocupar càrrecs importants: Joana Ortega va ser presidenta de l'Institut de la Dona, Josep Lluís Cleries, director general d'Acció Cívica i Francesc Homs, director general d'afers interdepartamentals. La gran majoria, doncs, saben què és portar les regnes de l'administració. Mas, doncs, vol arrencar la legislatura trepitjant a cop segur i sense marge per a les sorpreses. La contrapartida és que el seu Govern pot semblar massa continuista.

5.

Per què Unió només té dues conselleries?

Segons el pacte de la federació, a Unió li corresponien tres conselleries, però els democristians han renunciat a la tercera a canvi d'assegurar-se un paper governamental per a Josep Antoni Duran i Lleida (que portarà el pes de les negociacions amb Madrid) i un departament de pes polític per a Joana Ortega, que serà la número dos oficiosa de l'executiu.

6.

Quin serà el pes del pinyol?

El pinyol concentrarà tot el poder: al Govern, amb Homs, i Gordó a Presidència. I a fora perquè Oriol Pujol controlarà el grup parlamentari i substituirà Mas com a secretari general de CDC. Queda David Madí, que oficialment es retira, però que ajudarà des de la distància.

stats