Crònica 10/01/2011

El clima d'eufòria col·lapsa els col·legis electorals

àlex Gutiérrez Pascual
2 min
El clima d'eufòria col·lapsa els col·legis electorals

BarcelonaGent inscrita al cens per poder votar fent cua durant hores a les portes dels col·legis electorals sota un sol de justícia. Així es va desenvolupar ahir la primera jornada del referèndum per la independència del sud del Sudan a la capital d'aquest territori, Juba. Moltes d'aquestes persones no van poder accedir als centres de votació quan aquests van tancar amb la posta del sol. En aquest sentit, el president del sud del Sudan, Salva Kiir, va demanar ahir paciència a la gent que esperava per poder participar en la consulta. "Aquest és el moment que el poble del Sudan del Sud ha estat esperant", va proclamar Kiir després de dipositar la seva papereta en una urna.

Aquest clima d'eufòria al sud va marcar el primer dia d'unes votacions que s'allargaran almenys una setmana, fins al 15 de gener. L'ambient contrastava amb el dels territoris del nord. "Sentim una tristor increïble perquè una part molt estimada del Sudan se separarà de nosaltres", va explicar Sara Nuqdullah, líder del Partit Umma, una formació del nord opositora al partit del president sudanès, Omar al-Baixir. Nuqdullah va expressar la seva preocupació perquè no es produeixin escenes de violència a la frontera entre el nord i el sud arran del referèndum per la independència.

De fet, hores després que comencés la votació van arribar informacions d'enfrontaments entre població àrab nòmada i habitants de tribus favorables al sud a la regió d'Abyei, al centre del Sudan, on hi ha importants reserves de petroli. Es tracta del tercer dia consecutiu que es produeixen episodis violents en aquesta zona. Noruega, el Regne Unit i els Estats Units, que formen el grup de països que van donar suport als acords de pau del 2005, van assegurar que la situació a Abyei encara és preocupant. Tot i això, van qualificar l'inici del referèndum com un pas històric.

stats