TENSIÓ ALS TERRITORIS OCUPATS
Crònica 20/03/2011

Els coets de Hamàs frenen la unitat palestina

Hamàs va reivindicar ahir el llançament de 50 coets contra Israel. L'atac arriba després que, responent a la reivindicació popular, Hamàs i Fatah anunciessin un diàleg per a la reconciliació nacional .

Anna Garcia
3 min
Milicià ferit Cinc milicians de Hamàs van resultar ferits en la reacció israeliana al llançament de morters que va provocar dos ferits a la banda israelià.

Corresponsal a JerusalemDimarts passat, desenes de milers de joves palestins es manifestaven a Gaza i Ramal·lah, capital administrativa de Cisjordània, demanant la fi de la divisió política entre els islamistes de Hamàs i els nacionalistes de Fatah. El mateix dia, el primer ministre de Hamàs, Ismail Haniyeh convidava el seu rival, el president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, a Gaza per iniciar el diàleg de la reconciliació. Arran d'aquest oferiment, el primer ministre palestí, Salam Faiad va manifestar que aquest era un moviment bàsic per acabar amb l'ocupació i establir un Estat palestí abans de setembre.

I quatre dies després, ahir, la situació, com sol passar en aquesta zona, es va capgirar de sobte quan a primera hora del matí es van llançar uns 50 coets des de Gaza al sud d'Israel. La resposta israeliana no es va fer esperar, alhora que deia que faria arribar una queixa a les Nacions Unides.

Una ala militar de Hamàs va reivindicar el llançament com a resposta a la mort de dos dels seus integrants durant una incursió aèria israeliana fa tres dies. Arran de l'atac, que es produeix en el marc de les converses de reunificació entre l'ANP i Hamàs, el ministre d'Afers Estrangers d'Israel, Avigdor Lieberman, va dir que això demostra "que el suport internacional a l'Estat palestí que els palestins intenten crear significaria, de fet, el suport a la creació d'un estat terrorista". A començaments d'aquesta setmana, Israel va interceptar un vaixell amb armament destinat, suposadament, als milicians de Gaza.

Malgrat tot, dimarts va ser el dia dels joves que, per primera vegada en molts anys, van sortir al carrer carregats de banderes palestines i cridant contra la divisió. Abbas els va respondre dimecres, quan va assegurar que estava llest per anar a Gaza els pròxims dies. "Les eleccions no serien possibles si Cisjordània i Gaza no van unides", va dir el president palestí en referència a les eleccions parlamentàries i presidencials que podrien fer-se en un termini de sis mesos als territoris palestins. Ara, però, es fa molt difícil aquesta visita, la primera d'Abbas a la franja des que Hamàs la controla. Però per alguns analistes la resposta del president palestí no va ser rebuda amb gran entusiasme pels seus rivals i això els va fer pensar que Haniyeh no és el que pren les grans decisions en l'organització islamista."El que va oferir Abbas és una visita per formar un govern independent del qual Hamàs no formarà part, així que dubto que Hamàs ho accepti", va dir George Giacaman, director de l'Institut Palestí per a l'estudi de la Democràcia, abans del llançament dels coets.

Rebuig d'Israel

Mentre s'estaven ultimant els detalls de la visita d'Abbas a Gaza, l'Estat hebreu ja va mostrar el seu desacord. Dijous el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, deia en una entrevista a la cadena de televisió nord-americana CNN que un govern d'unitat no suposaria cap progrés en el procés de pau. Segons va publicar el diari israelià Haaretz, Israel estava fent tots els esforços diplomàtics possibles perquè els Estats Units i alguns països europeus pressionessin el president de l'ANP per no pactar amb Hamàs, organització que vol la destrucció d'Israel, segons Netanyahu, i a la qual vincula amb Al-Qaida.

Mahmud Abbas, deslegitimat pels joves palestins, ja que el seu mandat va expirar fa mes d'un any, també va anunciar dimecres que no pensava presentar-se a la reelecció. Al gener, Abbas va comunicar que les eleccions se celebrarien al setembre. Hamàs li va contestar que no hi participaria i, dies després, el president palestí va rectificar dient que unes eleccions i un estat no serien possibles sense una unitat nacional.

Hamàs, després d'un dur enfrontament amb l'ANP, domina la franja de Gaza des del 2007; Fatah, en canvi, controla Cisjordània. Des d'aleshores les temptatives per a una possible reconciliació entre totes dues faccions enfrontades han fracassat. La mobilització de dimarts reclamava que, per fi, les principals faccions polítiques palestines resolguessin les seves diferències i treballessin juntes en la lluita contra l'ocupació. També es reclamava superar la separació entre Gaza i Cisjordània. Les protestes, que van reunir desenes de milers de persones s'inscriuen també en l'onada de canvi al món àrab.

stats