INFECCIÓ ALIMENTÀRIA
Crònica 01/06/2011

El cogombre espanyol, exculpat

Les autoritats sanitàries alemanyes es van fer enrere ahir i, amb noves anàlisis a la mà, van dir que l'Estat no és l'origen de l'epidèmia. Mentrestant, la UE va rebaixar a tres els morts a causa del bacteri E. Coli .

I. Lluch / T. Gutiérrez
2 min
El cogombre espanyol, exculpat

Berlín / Barcelona.Les autoritats sanitàries d'Hamburg, les mateixes que es van afanyar a apuntar els cogombres espanyols com a font d'una infecció intestinal que ha causat pànic a mig Europa, van reconèixer ahir que les verdures espanyoles no són l'origen de l'epidèmia.

La senadora de Sanitat d'Hamburg, Cornelia Prüfer-Storcks, va assenyalar que les investigacions han comprovat que la variant O104 del bacteri Escherichia coli (EHEC) descoberta en els cogombres espanyols no coincideix amb la trobada en la femta dels pacients.

Els científics de l'Institut d'Higiene van descartar que els bacteris trobats en dos dels cogombres analitzats hagin causat l'onada d'infeccions i ara continuen estudiant dos cogombres més, un d'origen espanyol i l'altre presumiblement holandès, en què es va trobar l'agressiu germen.

"Com abans, la font del brot infecciós no ha estat identificada", va advertir Prüfer-Storcks mentre recordava que encara era vigent la recomanació d'evitar el consum de verdures crues vinguin d'on vinguin. Amb tot, ahir es va saber que en el land de Mecklenburg-Pomerània s'han trobat verdures contaminades d'EHEC "procedents d'altres llocs a banda d'Espanya", va indicar la senadora.

Mentre que les autoritats sanitàries alemanyes han rebut un cop dur en la recerca de l'origen del bacteri, el sector agropecuari espanyol ahir es va poder començar a alleujar quan es va confirmar que ja no està al centre de tota sospita. El govern espanyol no descarta demandar Alemanya pels perjudicis que va causar l'anunci sense proves de Prüfer-Storcks.

Ball de xifres

D'altra banda, la Comissió Europea va iniciar ahir amb Berlín una guerra de xifres. Mentre que les autoritats alemanyes parlaven ahir de 15 morts, Brussel·les apuntava que "només es podien relacionar directament les morts amb el brot del bacteri intestinal E.Coli en 3 casos". A més, els ministres d'Agricultura de la UE van anunciar un consell extraordinari, probablement el 17 de juny, sobre la crisi de les hortalisses.

Aquest ball de xifres va arribar el mateix dia que el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va dir que considera una "injustícia" que alguns països hagin tancat fronteres com a mesura preventiva. En aquest sentit, el conseller va dir que entendria que el govern espanyol reclamés indemnitzacions a Alemanya, ja que "es pot produir un perjudici econòmic important si no s'obren aquests mercats" i va apuntar que la crisi "podria repercutir en les exportacions catalanes".

De fet, ahir a Mercabarna començaven a notar el descens de vendes de cogombres procedents d'Andalusia. Segons les primeres valoracions dels majoristes, "s'ha notat molt que el cogombre no s'està venent, en comparació amb la setmana passada, ja que tot i estar al final de la temporada es venia bé", deien fonts de Mercabarna.

D'altra banda, des d'Unió de Pagesos van lamentar que la psicosi que ha desfermat la crisi dels cogombres hagi paralitzat diverses plantacions d'hortalisses al Delta de l'Ebre. Segons va dir el coordinador d'UP a Tarragona, Josep Maria Coll, a l'agència Efe, la por que ha generat la infecció alimentària ha fet que alguns pagesos aturin completament la recollida de coliflor, tomàquet i porro, ja que a l'Estat el mercat està saturat i a Europa les fronteres estan tancades.

stats