COMERÇ
Crònica 11/04/2012

Els comerciants de BCN reclamen més rebaixes

Els comerciants de Barcelona demanen poder fer més rebaixes per fer front a la crisi. Un 70% dels comerços han detectat una disminució important de les vendes en comparació amb l'any passat.

Thaïs Gutiérrez
2 min

BARCELONA.La Fundació Barcelona Comerç va demanar ahir un canvi en la regulació de les rebaixes per poder-les aplicar més lliurement i convertir-les en una eina vàlida per fer front a la crisi. El vicepresident de la fundació, Salvador Albuixech, va explicar que els botiguers ja estan començant a aplicar descomptes de manera més freqüent del que s'havia fet mai, però sense utilitzar la paraula rebaixes , que només es permet els mesos de gener i juliol. Segons les dades de l'Indicador de Comerç de Barcelona (Icob), elaborades juntament amb Esade, quasi un 50% dels botiguers de Barcelona van fer aquest tipus d'ofertes per Nadal l'any passat abans que comencessin oficialment les rebaixes. Més exactament, un 26% van aplicar descomptes durant el pont de la Constitució i un 23% en van començar a fer abans del pont.

Per a Josep-Francesc Valls, catedràtic d'Esade, això demostra "un canvi radical entre els botiguers de Barcelona", que veuen que els descomptes "són una arma més per afrontar a la crisi". Davant d'aquesta realitat, la Fundació Barcelona Comerç vol que el Govern valori un canvi de la regulació de les rebaixes a curt termini perquè "el comerç s'està adaptant a aquest nou entorn de crisi". "Als botiguers ens agradaria poder ampliar el període de rebaixes de la pròxima campanya de Nadal i no haver d'esperar fins al 7 de gener, que ens perjudica molt", va subratllar Albuixech. "Cal trobar un nou marc legal a partir de l'evidència que ens ha donat aquest estudi: que els botiguers volen recórrer més sovint als descomptes", va afegir Valls.

Menys facturació

Una altra de les principals conclusions d'aquest estudi comercial, que és un termòmetre de les percepcions dels botiguers barcelonins, és que el 70% dels comerços han notat una reducció de les vendes en comparació amb l'any passat. D'aquests, un 20% han percebut un descens dels tiquets de caixa d'entre un 10% i un 5%; un 17% creuen que la davallada ha estat d'entre el 10% i el 20%, i un 16% apunten que la facturació ha baixat més d'un 20% respecte a l'any passat. Per sectors, el de l'equipament de la llar és el més afectat. A més, els comerciants han notat que els clients tenen una actitud força més apagada a l'hora de comprar i que ha caigut l'afluència de gent a les botigues. Un 78% dels botiguers creuen que les compres són més petites i controlades, i un 77% apunten que els clients busquen més les ofertes i els descomptes que fa un any. L'estudi també mostra que la crisi ha reduït gairebé a la meitat els clients de gamma més alta i, en canvi, gairebé s'ha triplicat el nombre de compradors que es guien pel preu a l'hora d'adquirir qualsevol producte.

La competència és un dels grans temes que preocupen els comerciants de Barcelona. Segons l'estudi, la majoria dels botiguers apunten als basars xinesos, en primer lloc, com a factor de la caiguda de les vendes que han viscut aquest any.

stats