Crònica 15/07/2011

La comissió bilateral es reunirà finalment dimarts

J.r.
2 min
La vicepresidenta Elena Salgado i el portaveu de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida.

Madrid.Dos anys després, la comissió bilateral Estat-Generalitat es tornarà a reunir dimarts que ve a Madrid per provar de desencallar traspassos pendents abans no acabi aquesta legislatura. Serà la primera vegada des que va canviar el Govern, i Josep Antoni Duran i Lleida presideix la part catalana.

Tancar la data de la convocatòria no ha estat fàcil. Fa unes setmanes, l'aleshores vicepresident espanyol, Alfredo Peréz Rubalcaba, tirava pilotes fora quan l'hi preguntaven els periodistes. El portaveu del Govern, Francesc Homs, va explicar dimarts que l'executiu de Catalunya ho havia demanat i que es pactaria en una reunió entre Duran i el vicepresident Manuel Chaves. La trobada, discreta, va ser dimecres i ahir se'n va anunciar la data. Sobre la taula, el traspàs de les beques i la situació dels aeroports de Girona, Reus i Sabadell. El PSC havia instat reiteradament CiU a convocar aquest organisme per resoldre l'impagament del fons de competitivitat.

Un dels punts que teòricament està més madur és la transferència de les beques a Catalunya. El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ja es va comprometre amb Duran, en una sessió de control al Congrés, a estudiar la situació, que s'arrossega des del govern tripartit. L'altra gran qüestió és analitzar la descatalogació com a interès general d'alguns aeroports catalans perquè puguin passar a mans de la Generalitat. Una decisió que hauria de prendre el govern de Madrid. Fonts de l'executiu van assegurar que hi havia bona predisposició en la part espanyola. Tot i això, des de la federació nacionalista, altres veus eren ahir més prudents i asseguraven que encara hi ha "resistències".

Dimarts també s'abordaran temes pendents de l'addicional tercera de l'Estatut, que recull les inversions en infraestructures a Catalunya, i de la possible reducció de membres de l'ens.

L'última trobada va ser ara fa dos anys, el 27 de juliol, i va servir per segellar el traspàs de rodalies i la inspecció de treball.

stats