EL DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Crònica 28/06/2011

El fons de competitivitat tornarà a dividir els catalans a Madrid

El debat de política general estarà marcat a partir d'avui a Madrid i des de la perspectiva catalana per la divisió entre socialistes i CiU en el pagament dels 1.450 milions del fons de competitivitat.

Joan Rusiñol
2 min
José Luis Rodríguez Zapatero ahir amb Pilar Manjón, presidenta de l'associació 11-M.

Madrid.El grup parlamentari de Convergència i Unió té previst, entre la desena de mocions que presentarà la federació i que es votaran el tercer dia, tornar a demanar al govern espanyol un compromís per liquidar el fons aquest any. Esquerra Republicana també ha anunciat que presentarà una moció similar. De tota manera, el PSC, a través del diputat al Congrés Daniel Fernández, ja ha avançat a l'ARA que els socialistes catalans no es tanquen a un acord en aquesta matèria entre l'Estat i Catalunya, però l'estratègia del grup parlamentari socialista passa més aviat per esmenar la moció de CiU en el sentit de demanar a l'executiu espanyol que convoqui els mecanismes bilaterals per negociar el pagament. Si res no canvia, doncs, es repetirà la mateixa situació de principis de maig, quan socialistes i nacionalistes no es van posar d'acord en un eventual front comú per solucionar el pagament del fons de competitivitat.

La proposta per demanar el pagament anticipat a la Generalitat dels 1.450 milions d'euros d'aquest fons va ser rebutjada pels 168 vots en contra del grup socialista. A favor hi van votar els 161 diputats de CiU, PP, ERC, ICV, IU, UPyD i BNG, mentre que els deu diputats de PNB, UPN i Coalició Canària es van abstenir. Aquest resultat va obrir una certa escletxa entre els socialistes catalans fins al punt que l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, en plena campanya electoral i aspirant encara aleshores a remuntar les enquestes desfavorables que el feien perdedor contra Xavier Trias, es va desmarcar de l'acció dels seus companys socialistes al Congrés.

El debat de política general, no obstant, també tindrà un fort to de fi de cicle, ja que serà l'última vegada que José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy es veuran les cares. Si no hi ha un avançament electoral i els comicis espanyols són a la primavera, la pròxima trobada d'aquestes característiques no es produirà fins a l'any 2013, i aleshores ni Zapatero hi serà com a líder socialista i president espanyol ni Rajoy possiblement ostentarà ja el títol de cap de l'oposició.

Un altre cop l'economia

Zapatero obrirà el debat avui al migdia reclamant un esforç de "responsabilitat col·lectiva" que des de l'executiu anirà dirigit a culminar les reformes econòmiques per fer front a la crisi. Rajoy, que ahir es va tancar amb el seu equip per preparar el cara a cara en la sessió de tarda d'aquest dimarts, dedicarà el seu sisè i últim enfrontament amb Zapatero centrant un altre cop i per tercera vegada consecutiva la seva intervenció en els problemes econòmics d'Espanya i en la necessitat d'un canvi de color polític en el govern de l'Estat.

stats