ELS NÚMEROS DE MAS-COLELL
Crònica 31/05/2011

El 22-M complica els pressupostos

El Govern presenta avui el projecte de pressupostos sense tenir clar amb qui els materialitzarà. El PSC ERC i ICV li retreuen la supressió de successions, mentre que el PP li exigeix part del protagonisme.

S. González / O. March
3 min
El 22-M complica els pressupostos

Barcelona.Tot té pros i contres. El 22-M ha convertit CiU en la força hegemònica a Catalunya també en l'àmbit local, però alhora li ha complicat els suports als pressupostos. Amb el PSC i ERC encara convalescents per la patacada electoral, CiU només troba receptivitat en el PP, però aquesta no és la foto que més interessa a CiU, que busca que els populars no siguin els únics que s'abstinguin en la votació del juliol. De fet, la maniobra més buscada pels convergents és similar a la que es va donar en la investidura d'Artur Mas, quan el PSC es va abstenir en segona volta.

L'estratègia de CiU és la mateixa que aleshores: apel·lar a la coresponsabilitat dels socialistes just després de l'estocada electoral. Passat el 28-N, la carambola per esquivar el pacte amb el PP va funcionar. "Aquests pressupostos són, en gran part, responsabilitat del tripartit, i si el PSC vol demostrar centralitat ha de ser responsable i abstenir-se", asseguren fonts del Govern, una prova que la recepta, molt a pesar del PP, es repeteix. Però aquesta vegada CiU ho tindrà molt complicat. Sobretot perquè l'oposició espera un gest amb l'impost de successions.

"Sabem que aquests pressupostos contenen una renúncia a uns ingressos que beneficien 529 persones i una retallada que en perjudica 7 milions", afirma la portaveu econòmica del PSC, Rocío Martínez-Sampere, que insisteix que no faran valoracions en ferm fins que no vegin el pressupost. Els socialistes, però, exigiran de nou que es posposi l'eliminació de successions -que demà vota el Parlament- perquè consideren que és una decisió contradictòria amb l'objectiu de fer uns comptes que ajudin a sortir de la crisi, mantinguin la cohesió social i compleixin amb l'objectiu de dèficit.

Responsabilitat o xec en blanc?

El PSC deplora que se li demani coresponsabilitat quan no hi ha hagut cap "esforç seriós" per part del Govern per pactar el projecte de pressupostos. "El Govern confon la responsabilitat amb el fet de donar un xec en blanc. I això és obediència, no coresponsabilitat", diu Martínez-Sampere. També l'expresident i encara primer secretari del PSC, José Montilla, va subratllar que CiU vol "adhesions i no col·laboracions responsables". "Si la situació és greu, com ho és, cal ajuda, no claca", va afegir Montilla.

També als antípodes del projecte de comptes del Govern hi ha ICV-EUiA i, fins i tot, ERC. Si bé els republicans van intentar un apropament per garantir-se un protagonisme a la palestra política, després de l'actuació unilateral de CiU amb successions veuen "difícil facilitar l'aprovació".

A l'horitzó, doncs, hi apareix el PP, el partit que més coincideix amb CiU en l'àmbit de les receptes econòmiques. De fet, demà serà l'únic que facilitarà l'eliminació de l'impost de successions. Per aprovar els pressupostos, la presidenta popular, Alicia Sánchez-Camacho, va llançar ahir un seguit de condicions que no són precisament una exigència majúscula per a CiU: que serveixin per sortir de la crisi i per crear ocupació, que redueixin la despesa pública i compleixin amb l'objectiu de dèficit, i que no afectin els pilars de l'estat del benestar. La quadratura del cercle per a Andreu Mas-Colell.

Retallades 'made in' PP

Sánchez-Camacho també va avançar que el seu partit tindria una actitud "proactiva" i que faria les seves pròpies propostes, bona part de les quals vindran d'un propi projecte de retallades que presentarà el PP havent estudiat els pressupostos. No s'espera que aquestes propostes de tisorada difereixin gaire del que ja deien els populars en campanya: reducció de la despesa farmacèutica als hospitals, tancament de les anomenades "ambaixades catalanes" o bé la supressió i fusió d'algunes empreses públiques.

Així doncs, CiU haurà de seguir flirtejant, però s'haurà d'esmerçar si no vol acabar sense parella... O ballant amb la més lletja.

stats