LA GUERRA CONTRA EL TERRORISME
Crònica 17/03/2012

El complot de Bin Laden per matar Obama

Abans de morir, Ossama bin Laden planejava assassinar el president dels EUA, Barack Obama. TheWashington Post va tenir accés ahir als documents en què el líder d'Al-Qaida explicava la seva estratègia.

Carme Riera Sanfeliu
2 min
El complot de Bin Laden per matar Obama

BARCELONA."La raó per la qual em concentro en Obama és que és el líder dels infidels i matar-lo convertirà automàticament [el vicepresident] Joe Biden en president [...]. Biden no està preparat per al càrrec, cosa que portarà els EUA a una crisi", va explicar Bin Laden al seu màxim confident en uns documents que l'exèrcit nord-americà va trobar la mateixa nit que va matar el cervell dels atemptats de l'11-S al complex on s'amagava a Abbottabad, al Pakistan. Un membre de l'administració Obama va deixar consultar els arxius al periodista David Ignatius, del rotatiu nord-americà The Washington Post, que ahir en detallava el contingut.

Segons el diari, el líder d'Al-Qaida va organitzar una xarxa de cèl·lules especials a l'Afganistan i el Pakistan dedicades a preparar un atac contra l'avió en què viatjaven sovint Obama i el general David Petraeus, l'aleshores comandant de les tropes dels EUA i l'OTAN a l'Afganistan. Als documents, Bin Laden detallava que "matar Petraeus alteraria el curs de la guerra" i implicaria un canvi en "les regles del joc".

En el document de 48 pàgines dirigit a Atiyah Abd al-Rahman, Bin Laden indicava que tenia la intenció d'encarregar la missió al terrorista pakistanès Ilias Kaixmiri, mort un mes després que el líder d'Al-Qaida en un atac nord-americà amb drones -avions no tripulats-. "Sisplau, demana-li al nostre germà Ilias que m'enviï els avenços que ha fet en la tasca que li vaig encarregar", demanava el terrorista al seu confident.

Washington desacredita el pla

Membres de l'administració Obama que van revisar els documents no van veure cap indici que l'assassinat s'hagués pogut cometre. "L'organització no tenia l'habilitat de planejar, organitzar i executar atacs complexos i catastròfics", argumentava un analista citat pel rotatiu nord-americà, que malgrat tot reconeixia que "l'amenaça persisteix".

L'informe de Bin Laden també estava dedicat a criticar que els seus subordinats haguessin comès "errors de càlcul" que havien acabat amb la vida de musulmans. El terrorista va demanar al seu confident que exigís a tots els líders regionals de l'organització terrorista evitar aquestes "morts innecessàries de civils" i concentrar "tots els seus esforços a atacar els Estats Units".

El rotatiu extreu dels documents que les morts de musulmans a mans de l'organització havien accentuat la preocupació de Bin Laden per la mala reputació que Al-Qaida podia tenir entre els fidels d'aquesta religió, cosa que el va portar a suggerir un rentat de cara a l'organització canviant-ne el nom.

El líder terrorista també apuntava que el millor país per establir l'estat islàmic era el Iemen, que va descriure com el "centre de llançament" d'atacs contra els estats del golf Pèrsic. "Controlar aquestes nacions implica controlar el món", va escriure, però va demanar als seus subordinats que esperessin almenys tres anys abans de "fer el moviment decisiu".

Els documents van ser desclassificats i Washington els distribuirà aviat traduïts de l'àrab.

stats