CORRUPCIÓ
Crònica 12/02/2012

El comptable de Nóos culpa Urdangarin i el seu soci

Enric Abelló
2 min
Diego Torres, soci d'Urdangarin, i la seva dona, Ana María Tejeiro, ahir de camí als jutjats.

PALMAEls germans Miguel i Marco Antonio Tejeiro, gestors de l'Instituto Nóos i les empreses relacionades amb aquesta entitat, van assenyalar ahir el gendre del rei d'Espanya, Iñaki Urdangarin, i el seu exsoci, Diego Torres, com els caps de tota la trama. Ho van fer davant del jutge del cas Palma Arena, José Castro, i dels fiscals anticorrupció de les illes Balears.

Torres i la seva dona, Ana María Tejeiro, també estaven citats per declarar, però s'hi van negar. És molt probable que Diego Torres no parli fins que ho faci Urdangarin, que està citat per al dia 25. Més tard pot demanar de fer una declaració voluntària. Cal recordar que, paradoxalment, l'advocat de Torres, Manuel González Peeters, havia demanat que s'enregistressin en vídeo les declaracions de tots els imputats.

Segons fonts relacionades amb el procés -les declaracions són a porta tancada- el comptable de l'Instituto Nóos, Miguel Tejeiro, va admetre ahir que havia encarregat a Salvador Trinxet, expert en fiscalitat internacional, la creació d'una societat a l'estranger. Es tractava de De Goes Center for Stakeholder Management, amb seu al Regne Unit, lligada, al seu torn, a una societat germana situada a Belize. Segons Tejeiro, ho va fer perquè li van manar Urdangarin i Torres. Va explicar que la volien per internacionalitzar-se i per dur a països com Mèxic i el Brasil les activitats de l'Instituto Nóos. Amb tot, va defensar que aquesta estructura era legal, que es feia així per pagar pocs imposts, perquè Belize i el Regne Unit tenen un tracte fiscal especial, però que Belize no és un paradís fiscal segons les lleis espanyoles.

El secretari de l'Instituto Nóos i cunyat de Torres va evitar cap responsabilitat dient que tan sols feia tasques de comptabilitat a partir de les factures que li feien arribar Torres i Urdangarin. Va destacar que ell no comprovava si eren irregulars, que confiava en els caps de l'Instituto Nóos, entre els quals hi havia persones "molt honorables".

stats