PLA ANTIFRAU
Crònica 14/04/2012

Els comptes ocults no prescriuran de sanció

El govern espanyol va presentar ahir un pla antifrau que limita l'ús de diners en efectiu, obliga a informar de comptes a l'estranger, facilita accions cautelars d'Hisenda i lluita contra el frau d'autònoms.

Joan Faus
2 min
Els comptes ocults no prescriuran de sanció

MADRID."No hi ha un sistema just quan hi ha economia submergida".

Amb aquesta frase solemne va presentar el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, l'avantprojecte de llei de mesures contra el frau fiscal. L'objectiu: ser "més equitatiu" i recaptar més. No hi ha dubte que l'Estat necessita ingressos extres per reduir el dèficit públic. Tot i que Montoro no va voler fer cap "estimació quantitativa" dels ingressos, els pressupostos preveuen una recaptació antifrau de 8.171 milions, un 8% més que l'objectiu del 2011. El pla no entrarà en vigor com a mínim fins al setembre.

Comptes a l'estranger

La llei obligarà els ciutadans a informar, a partir de l'1 de gener del 2013, dels comptes bancaris oberts a l'estranger -per exemple en paradisos fiscals-, dels quals siguin titulars, beneficiaris o hi figurin com a autoritzats o apoderats. També afecta tot tipus de títols, actius, valors o assegurances de vida. No informar, a través d'un nou model, pot sortir molt car. Hi haurà una multa mínima de 10.000 euros, a què se'n podran afegir 5.000 per cada dada omesa, com per exemple una propietat. "El normal és no tenir més de 10 o 12 dades", expliquen a l'ARA fonts d'Hisenda. Això ja seria una sanció de 50.000 o 60.000 euros. El més destacat, però, és que aquestes rendes no declarades no prescriuran. Cal sumar que en l'IRPF la tributació suposarà l'aplicació de tipus en molts casos superiors al 50% i la liquidació d'interessos de demora dels últims quatre anys. A més, és un delicte fiscal -pot suposar anar a la presó- defraudar més de 120.000 euros durant el període de vigència del compte o valor.

Pagament en efectiu

El pla limita a partir dels 2.500 euros el pagament en efectiu entre professionals sota amenaça de multa del 25% de l'import. No serà sancionat, però, qui comuniqui voluntàriament a l'administració que ha fet un pagament en efectiu tres mesos abans. El màxim serà de 15.000 euros quan qui pagui és un particular no resident a Espanya, és a dir un turista estranger.

Fi a les factures falses

Els fusters, lampistes, paletes o pintors que facturin menys del 50% de les seves operacions a particulars i amb un volum de rendiments íntegres superior als 50.000 euros ja no podran pagar impostos dins del sistema de mòduls. Amb aquest sistema el càlcul dels beneficis i de l'IVA a ingressar per l'empresari es basa en una estimació (a partir dels metres del local o treballadors) i no en la facturació, cosa que facilita emetre factures falses perquè no s'ha de pagar més a Hisenda.

Mesures cautelars

S'amplien les mesures cautelars que podrà adoptar l'Agència Tributària per evitar que els defraudadors puguin declarar-se insolvents o alçar els seus béns abans que acabin les investigacions i eludir així ser sancionats. Per exemple, es podran fer embargaments preventius. Segons el govern, als tribunals hi ha expedients fiscals pendents de ser cobrats per valor de 6.000 milions.

stats