AEROLÍNIES
Crònica 18/02/2012

El concurs de Spanair arrossega als jutjats els seus accionistes

Ieasa, el vehicle inversor que suma el 85,6% del capital de Spanair, i dos dels seus accionistes, Volcat i Iticsa, han sol·licitat el preconcurs de creditors perquè no poden fer front als seus deutes.

Ignasi Pujol
2 min
El concurs de Spanair arrossega als jutjats els seus accionistes

BARCELONA.El tancament de Spanair ha acabat arrossegant els seus principals accionistes. Si la companyia va presentar concurs de creditors (antiga suspensió de pagaments) el 30 de gener -tres dies després de deixar de volar-, ara en pocs dies han demanat empara judicial per la impossibilitat de fer front als pagaments dels seus deutes tres societats vinculades a l'aerolínia.

Es tracta d'Iniciatives Empresarials Aeronàutiques SA (Ieasa), propietària del 85,6% de la companyia aèria, i dos dels seus accionistes: Volcat 2009 -que agrupa les inversions dels empresaris de FemCat- i Inversions Turístiques i Comercials (Iticsa) -filial de Turisme de Barcelona-. Les tres societats han sol·licitat als jutjats mercantils de Barcelona el preconcurs de creditors, una fórmula que blinda la responsabilitat dels administradors i el seu patrimoni davant de les possibles reclamacions dels creditors.

El preconcurs dóna a la companyia que el demana un termini de tres mesos per renegociar el venciment dels deutes, i si no és possible s'ha de declarar en concurs de creditors, l'horitzó més que probable en aquest cas, ja que els actius d'aquests societats es limiten a les accions de Spanair, que ja ha demanat el procés de liquidació.

Ieasa agrupa els empresaris i les institucions catalanes que van comprar Spanair per un euro a principis del 2009. El principal accionista d'Ieasa és la Generalitat, que en controla el 31,4% a través de les empreses públiques Cimalsa i Avançsa. A més, el Govern n'és accionista indirecte a través de Catalana d'Iniciatives i Fira de Barcelona.

Els creditors: l'ICF i SAS

Ieasa té com a creditors l'Institut Català de Finances (ICF), al qual deu 30 milions, i l'aerolínia escandinava SAS, que va concedir un préstec de 27 milions per facilitar la venda.

Pel que fa a Volcat 2009, té com a únic creditor l'ICF, amb un crèdit d'un milió d'euros. Aquesta firma, que suma el 24,4% de Spanair, aglutina les participacions d'una vintena d'empresaris vinculats a la fundació FemCat, com Miquel Martí (Moventia), Carles Sumarroca (Comsa Emte), Joaquim Boixareu (Irestal), Josep Mateu (Racc), Ramón Bagó (Serhs), Joan Font (Bon Preu), Rafael Soldevila (Majestic) i Lluís Soler (Quadis).

La majoria d'empresaris van invertir un milió d'euros a Spanair, a excepció de Jaume Roures i Tatxo Benet (fundadors de Mediapro), que hi van sumar prop de 4 milions. Les inversions van ser possibles gràcies a préstecs tous de l'ICF per valor de 20 milions.

Per acabar, Iticsa s'ha acollit al preconcurs per la reclamació de SAS de 9,8 milions, la part del crèdit de 27 milions que correspondria al consorci turístic.

stats